Skip to main content

Maanomistajalla loppuvuosi aikaa selvittää tukioikeuksien omistus

Tämä tilanne voisi olla totta vaikkapa Perniössä:  joku on saanut peltomaata perinnöksi ja vuokrannut ne edelleen viljelykäyttöön. Vuokraajalla eli peltoa viljelevällä ovat vuosia sitten tehdyn sopimuksen peruina niin maata koskevien maataloustukien omistus- kuin hallintaoikeudetkin.   

Nyt olisi kuitenkin aika tarkistaa, mitä on sovittu, ja kellä ovat mitkäkin oikeudet. Jos tukioikeuksien omistus halutaan siirtää maanomistajalle, joka ei ole  kuitenkaan aktiiviviljelijä, aikaa muutoksen tekemiseen on vuodenvaihteeseen asti.   
–  Jos tällainen maanomistaja myöhemmin esimerkiksi myy maan, se on selvä arvonalennus jos sen mukana ei ole tukioikeuksia, muistuttaa maaseutuasiamies Jussi Jokiniemi Salon maaseutuyksiköstä.

Oikeuksia on kahta lajia: omistusoikeudet ja hallintaoikeudet.   Ennen vuodenvaihdetta tehtävässä muutoksessa on kyse nimenomaan omistusoikeuksien siirtämisestä maanomistajalle.  Vuodenvaihteen jälkeen maanomistaja, joka ei ole aktiiviviljelijä, ei voi saada tukioikeuksia itselleen.
Hallintaoikeudet voivat jatkossakin olla vuokraajalla, kuten tähänkin asti.
– Jos vuokrasopimus sitten päättyy, hallintaoikeus palautuu automaattisesti maanomistajalle, Jokiniemi kertoo.

Yksinkertaisimmin alkuun pääsee soittamalla maaseutuyksikköön.
– Näemme heti tukioikeusekisteristä, mikä on tilanne. Siinä ei tarvitse maanomistajan ja vuokramiehen alkaa muistella, mitä on sovittu.

Jaa artikkeli: