Skip to main content

Maanantain myrsky teki tuhoa juurikaspelloilla

Juha WIkström, Juha Melkkilä ja Sucroksen Marika Muntola tutkivat sateensyömää juurikaspeltoa Perniössä keskiviikkona.Maanantaina eteläisen Salon ylittänyt myrsky aiheutti vahinkoja metsille ja pelloille.
Tuuli puhalsi puuskissa paikoin yli myrskylukemissa ja sadetta kertyi hetkessä lähes 30 milliä.

Tuoreeltaan tehdyn arvion juurikaskylvöistä tuhoutui rajuilmassa runsaat kymmenen prosenttia. Arviot ovat kuitenkin toistaiseksi hyvin alustavia.

Viljelijät kiersivät katsomassa myrskyn aiheuttamia tuhoja viljelmillä yhdessä maaseutuasiamies Jussi Jokiniemen ja Sucroksen viljelykonsulentti Marika Muntolan kanssa. Rajuilman jälkeen huoleksi nousi, ovatko sateen huuhtomat alat edelleen tukikelpoisia.Juurikasvaliokunnan kautta lähti maatalousministeriöön heti viesti tapahtuneesta.
–Nyt paikallinen viranomainen vielä todentaa tilanteen, vahvistaa että emme keksi sitä mitä kirjeessä kerrottiin, totesi Urban Silén eilen pellon laidalla.
Silén toivoo, että päätös tuista tulee mahdollisimman pian.

–Sitten voidaan tilakohtaisesti ratkaista, mikä on seuraava askel. Kylvetäänkö jurttia uudestaan, annetaanko olla, kylvetäänkö viljaa tai saneerauskasvi, hän luettelee.

Rajuilma oli hyvin paikallinen, pahiten se koetteli Perniötä kirkonkylän eteläpuolisella alueella. Marika Muntola kertoo, että lisäksi Muurlasta on tullut yhteydenottoja.
Rajuilman mahdollisia vaikutuksia syksyn satotasoon Perniössä ei vielä voida arvioida.
–Jos kasvukausi on muuten suotuisa, se voi tasata vaikutusta, Silén toteaa.

Jaa artikkeli: