Skip to main content

Maailma muuttui vuosi sitten

Saaren Taian toimitusjohtaja Veera Amnelin-Kylämäki kertoo, että ukrainalaiset Yana Barsukevich ja Zinaida Nosovan ovat oppineet puhumaan jo hieman suomea.

Ukrainalainen Yana Barsukevich saapui sodan syttymisen jälkeen miehensä äidin Zinaida Nosovan kanssa Perniöön. Nyt he pakkaavat Saaren Taian myymälässä tuotteita paketteihin. Kaksikko aloitti työt liikkeessä vuodenvaihteessa ja molemmat kertovat, että työ on heille todella mielekästä.

–Olen työskennellyt aiemmin kasvihuoneessa. Nyt odotan vauvaa, joten tämä on minulle sopiva työ, Barsukevich kertoo.

Vaikka kaksikko on kotiutunut hyvin Suomeen, ikävä painaa silti rinnassa erityisesti tänään, kun sodan alkamisesta on kulunut tasan vuosi. Läntisestä Ukrainasta Vinnytsja kaupungista Suomeen saapuneet ukrainalaiset toivovat, että sota loppuisi pian.

–Tätä sotaa ei voi millään ymmärtää. Olemme surullisia, kun meidän ystävämme ovat Ukrainassa pienten lastensa kanssa. Jatkuvat sähkökatkot tekevät elämisestä vaikeaa, puhumattakaan muista sodan kauheuksista, Barsukevich kertoo.

Nosova katselee vihkoonsa kirjoitettuja suomenkielisiä sanoja ja kertoo, kuinka kaunis maa Ukraina on. Molemmat ikävöivät omaa kotikaupunkiaan. Barsukevich kertoo, että sodan vuosipäivänä mielen valtaa surun lisäksi myös kiitollisuus ukrainalaisia sotilaita kohtaan.

–Emme voi tarpeeksi kiittää sotilaitamme. Emme löydä sanoja sille kiitollisuudelle, mikä meillä on urheita sotilaitamme kohtaan. Enemmän kuin mitään muuta, toivomme, että sota olisi pian ohi.

Jaa artikkeli: