Skip to main content

Lupajalla pyörii päivittäin satojen annosten ruokarumba

Alholan keittiössä tehdään ruokaa omaan taloon ja muuallekin;  Tuula Mäkelä näyttää muistilappuja siitä, mitä kaikkea kokatessa ja pakatessa on muistettava.Isossa keittiössä porisee vesikattila liedellä ja valtava puuropata muhii hissukseen, mutta ketään ei näy missään.
–Nyt on oman porukan ruokatauko, mutta eiköhän kohta ole taas tohinaa, lupaa vastaava kokki Tuula Mäkelä.
Onhan sitä. Keittiön ovesta astelee hetken päästä joukko naisia ja jatkaa rivakkaa työntekoa.

Meneillään on marraskuinen tiistai entisen vanhainkodin, nykyisen Alholan hoivakodin keittiössä. Täysi työpäivä keittiössä alkaa aamuvarhain ja toistuu päivästä ja viikosta toiseen; entinen vanhainkodin keittiö toimittaa nykyään ruokaa melkoiselle porukalle syöjiä päivittäin, arkena ja pyhänä.
Eniten Alholassa valmistetaan lounaita, joka arkipäivä noin 250 annosta. Oman talon lisäksi lounasta lähtee terveyskeskukseen, Perniökotiin, toimintakeskukseen, Juhalaan, Lehmuskotiin, Perniön palvelukeskukseen sekä kotonaan asuville ikäihmisille. Lisäksi tehdään muita aterioita; Perniökotiin kaikki päivän ruoat ja päiväkotiryhmille aamupuuroja.

Mitat ja määrät ovat suuria; tiistaiseen pannukakkutaikinaan menee 25 litraa maitoa, hernekeittoa valmistettiin 90 litraa ja aamupuuroakin melkein 40. 

Tuula Mäkelä on tullut taloon töihin lokakuussa 1988.  Vielä 1980-luvulla  emäntä sai päättää jokseenkin vapaasti ruokalistat ja sen, mistä ruoat hankitaan; paljon ostoja tehtiin paikallisesta K-kaupasta.
–Silakkapihvit ja lihapullat tehtiin itse, ja kerran viikossa oli leipomispäivä. Tuolla alakerrassa oli oikein vanhat arinauunit, Mäkelä muistelee.

Iso ero entiseen on ohjauksessa: esimerkiksi ruokalistat ovat samat koko kaupungissa. Lounaslista ei paljon poikkea koulupuolen listoista. Tilaukset tehdään kilpailutuksella valituista, kaupungille yhteisistä paikoista. Aromi-ohjelma antaa määrät ja mitat.  
–Mutta jää meille myös vapaus maustaa. Se on pidettävä aina mielessä, että ruoan pitää maistua hyvältä, Mäkelä korostaa.

Painetusta lehdestä voit lukea koko jutun keittiön arkipäivästä

Jaa artikkeli: