Skip to main content

Löylyä lisää

Sauna on kaiketi tunnetuin suomalainen sana. Voittaa sisunkin. Tuntuu mukavalta, kun maailman äärissäkin törmää kyltteihin Sauna tai Finnish Sauna. Me emme vaan ole oikein osanneet ottaa saunabisnestä haltuumme. Ruotsalaisten Tylö jyllää, ja se on kaapannut meidänkin perinteisiä tekijöitämme. Tosin nyt omistajana häärii kasvoton pääomayhtiö.

Ennen vanhaan kaupungeissa oli runsaasti yleisiä saunoja. Niissä kansankulttuuri kukoisti. Junnu kyhäsi yleisestä saunasta koskettavan kappaleen. Sitten saunat korvautuivat uimahallien tylsillä pesuosastoilla. Nyt yleisiä saunoja on taas alkanut putkahdella.
Helsingin rannalle, parhaalle paikalle on noussut wau-arkkitehtuurin lippulaiva. Enää ei tarvita Guggenheimia. Näyttelijä Jasper Pääkkönen ja jokapaikanhöylä Antero Vartia pistivät omat ja muilta keräämänsä rahat likoon ja rakennuttivat Avanto Arkkitehtien Ville Haran ja Anu Puustisen suunnitteleman kummallisen lätyskän.
Töllin nimi on Löyly. Siihenhän piti ehdottomasti tutustua. Löyly sijaitsee Helsingin Hernesaaressa, vähän syrjässä. Sen oven eteen pääsee kuitenkin mukavasti bussilla. Astuessamme ulos bussista syksyn tuuli tuivertaa. Toivottavasti sisällä on lämpöisempää. Ei kai tuonne mereen sentään tarvitse pulahtaa.
Löylyyn on kuulemma uponnut jo yli kuusi miljoonaa euroa. Yleinen sauna maksaa 19 euroa henki. Lisäksi ostetaan varmaan olut tai pari. Rakennuksessa toimii myös ravintola. Kustannusten ja tuottojen arvioimiseksi täytynee hallita jo vähän korkeampaa matikkaa.
Kengät käsketään jättää ulko-oven lähelle käytävän kaappiin. Tiskiltä saa pefletin ja pyyhkeen. Vannotetaan, että sekä saunoissa että oleskelutiloissa pitää käyttää uikkareita. Pukkari vaikuttaa pieneltä ja ahtaalta. Pienet kaapit sijaitsevat kahdessa kerroksessa. En ylety minulle annetun yläkaapin henkaritankoon, joten käyn tiskillä vaihtamassa alakaappiin.

Suihkut kelpaavat. Aloitetaan savusaunasta. Siellä vallitsee mukava tuoksu. Toivottavasti se ei ole lisättyä todellisuutta. Kaikki pinnat ja kaiteet polttavat julmetusti. Kiuas on suuri. Kuulemma vain Putinilla on isompi mutta sähköinen. Sitä ei hyväksytä tähän sarjaan. Tuntuu kyllä ihan savusaunalta.
Mereen ei sentään uskalleta. Täytyy sitoa pyyhe huolellisesti vyötäisille ja puikkelehtia vastaanottotiskille hakemaan olutta. Kyllä jonkinlainen juottopiste pitäisi saada myös oleskelutiloihin.

Maisemat ovat mahtavat. Terassi ulottuu jopa veden päälle. Alkuillasta saunojia on kertynyt vain kymmenkunta, joten oleskelutiloissa on väljää. Mitä jos kaikki kaapit olisivat käytössä. Ainakin pukeutumistiloissa tönittäisiin.
Tavallinenkin sauna kelpaa. Lauteet ovat aika ylhäällä, ja löyly tuntuu pehmeältä. Ikkunasta avautuu laaja näkymä aurinkoiselle mutta tuuliselle merelle. Jos olisi lintu ja omaisi haukan silmät, koillisessa näkyisi Löylyn paha kilpailija.

Guggenheimin paikkaa vastapäätä Katajanokan kupeessa lilluu jo valtava Sea Pool -allas. Iso kelluva rakennelma valmistettiin vähin äänin Teijon telakalla. Parinsadan tonnin painoisen altaan hinaamista Helsinkiin seurattiin näkyvästi uutisissa.
Kylpylän kustannusarvio on yhdeksän miljoonaa. Osa pääomasta on jo hankittu joukkorahoituksella. Valmistuttuaan tästäkin puupytingistä tulee näyttävä. Kaikki ei ole vielä valmista, mutta uimaan ja saunaan pääsee jo. Ja maksaa puolet Löylystä.
Kyllä Suomessa rahaa tuntuu löytyvän.

pajen

Jaa artikkeli: