– Olen lähinnä epätoivoinen, että kuinka tästä selvitään, kuvaa tuntojaan lomautusten alla Kirkonkylän koulun rehtori Pasi Isokangas.
Isokangas ihmettelee lomautusrytinässä montaa asiaa. Yritysten lomautukset hän ymmärtää.
–Jos ei ole töitä, silloin ei tehdä töitä.
Koulumaailmaan lomautukset eivät oikein mahdu, oppilaan tulevat saamaan opetusta joka aamu.
Laki perusopetuksesta määrää, että lapsen on saatava opetussuunnitelman mukaista opetusta lukuvuoden jokaisena koulupäivänä.
Opettaja voi tienata lomautettuna ollessaan.
–Jos opettaja on pistänyt lomautuspaperiinsa ruksin ruutuun ”haluan tehdä työtä lomautuksen aikana”, selvittää Isokangas.
–Jos tarvitsemme opettajan, etusijalla ovat lomautetut. Siinä tilanteessa soitan kaupungin rekrytointitoimistoon ja kysyn onko opettajaa saatavana.
Isokangas tähdentää, että kaikki ovat ammattitaitoisia opettajia, mutta yläasteen matikanopettaja kakkosluokan kuvaamataidon tunnilla voi olla toimiva yhdistelmä tai sitten ei.
Yksi huolenaihe on työn muut puolet kuin oppituntien pitäminen.
–Kuka pitää yhteyttä vanhempiin ja kuka arvostelee oppilaan joulutodistukseen.
Kirjastot kiinni kaksi viikkoa
Salon kaupungin lomautuksista johtuen myös Perniön seudun kirjastot ovat kiinni kaksi viikkoa marras–joulukuussa.
–Lähikirjastoja pidetään kiinni porrastetusti, mutta Salon pääkirjasto palvelee myös näinä aikoina, kertoo Salon kirjastotoimenjohtaja Kari Pohjola.
Hän myöntää, että yhteensä noin 30 henkilön lomautuksilla ei miljoonia säästetä. Esimerkiksi Särkisalon kirjasto on viikossa auki vain 12 tuntia, joten kirjastonhoitajan palkkakustannukset eivät päätä huimaa.
–Eihän siitä säästöä paljon tule, mutta emme valitettavasti voi lähteä valikoimaan lomautettavia.