Skip to main content

Suomeen syntyy pienpanimoita nopeampaan tahtiin kuin sieniä sateella. Monen ei olisi toivonut syntyvän.Tietysti tässä lapinkullan maassa on tilaa maukkaille oluille, mutta jotkut uudet yrittäjät menevät täyttä vauhtia metsään.
Viimeisin alkoholilain muutos noudatteli pienpanimoiden toiveita. Törkeä epäkohta saatiin korjattua. Tilamehujen tuottajat olivat saaneet myydä alkoholipitoisia viineiksi kutsumiaan hedelmämehuja suoraan kuluttajille mutta oluen panijat eivät.
Uusien panimoiden joukkoon mahtuu monenlaista. Parikymmentä on kelvollisia. Suurin virhe on kikkailu. Oluita maustetaan yrteillä, marjoilla, valkosipulilla ja parfyymeillä, jotka eivät olueen istu. Pienpanimon pitäisi aluksi keskittyä kahteen tai kolmeen kunnolliseen perusolueen, joiden kanssa voi ratsastaa. Kylkeen voi sitten tarjota pientä pikanttia.
Otaniemi on minulle pyhä paikka. Siellä opiskeltiin elämää ja siinä sivussa matikkaa, fysiikkaa ja muita luonnontieteitä. Otaniemessä vasta matematiikan ja fysiikan salat aukenivat, niin pitkälle kuin ymmärrykseni riitti. Aloin tajuta termodynamiikkaa, jopa vähän sähköä ja magnetismiakin. Sinnikkäästä paneutumisesta huolimatta suhteellisuusteoria on suurimmilta osin vielä haavetta.
Professori Kari Enqvist totesi taannoin fysiikan teorioiden ja kaavojen merkitystä koskevassa lehtijutussa, että sähköä tulee pistorasiasta, koska teoria kertoo, miten sähköä tehdään. Sähköä koskevat säännöt kuuluvat siihen hienoon ryhmään yhtälöitä, jotka toimivat aina samalla tavalla. Mitenkäs se on laita muilla aloilla?
Otaniemen opiskelijakampuksesta on kasvanut selvästi Suomen suurin. Kun tekniikka, kauppa ja taideteollisuus pantiin samaan koriin, alue pursuu. Päälle tulevat vielä VTT:n laitokset. Paraillaan Otaniemessä rakennetaan uutta kauppakorkeakoulua, mikä sekoittaa alueen liikennettä perin pohjin.
Nykyisin Otaniemeen mennään metrolla. Espoon asemat avautuvat korkeina ja prameina. Tosin laiturit jäivät säästösyistä pätkiksi, mistä jouduttaneen jatkossa vielä maksamaan kova hinta. Julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan matka-ajat Espoosta stadiin ovat jopa kaksinkertaistuneet. Mäntsälästä pääsee Hesaan nopeammin. Mutta hienoa on!
Yksi opiskelijakampuksesta puuttui – oma panimo. Nyt sen sydämeen on sellainen pystytetty. Panimo kertoo keskittyvänsä amerikkalaisiin voimakkaasti humaloituihin oluisiin. Panimo sijaitsee yhdessä paikassa ja ravintola toisaalla.
Lähdemme kaverini kanssa toiveikkaina tutustumaan Otaniemen oluisiin. Aalto-yliopiston metroasemaa kuulutetaan kolmella kielellä. Netistä oli vaikeaa tulkita ulosmenoteiden kohteita, mutta paikan päällä opasteet ovat selkeät. Nyt jo opiskelukauden lopulla asema kaikuu tyhjyyttään.
Olutravintola löytyy heti. Tiskillä meitä palvelee lontoota haastava heppu. Hanoissa riittää, myös muiden panimoiden tuotteita muttei kuitenkaan lapinkultaa. Valitsemme houkuttelevan IPA-oluen ja tietysti isot tuopit. Hinnaksi sanotaan yhdeksän euroa.
Tuoppia kanniskellessa se tuntuu kevyeltä. Hups, vain 0,4 litraa. Hinta onkin lihava, oikeata opiskelijatasoa, 22,50 euroa litralta. Vanha vakavarainen insinöörinretkukin joutuu puntaroimaan, onko varaa toiseen.
Ravintolan muutkin hinnat tuntuvat lihavilta. Pizzat maksavat kahdenkympin molemmin puolin. VTT:n virkamiespalkat ovat kai hivuttautuneet teollisuuden tasolle. Ja ne opintotuet.
pajen.fi

Jaa artikkeli: