Skip to main content

Lepänjuuren tilalta saa syksyllä juustoja

Kolme kuukautta vanhat pässikaritsat tulivat Sonja Ahlrothille yllätyksenä.Lepänjuuren tilalta voi hankkia syksyllä lihan ja kananmunien lisäksi rahkaa, juustoja ja jogurttia. Suoramyyntinä lampaan luomulihaa myyvä tila halusi tarjota myös maitotuotteita.
Juuston ja muiden maitotuotteiden valmistusta Sonja ja Tony Ahlroth kävivät opiskelemassa lyhyellä Ahlman-säätiön kurssilla Tampereella. Kotitalon alakertaan valmistuvassa tilameijerissä tullaan valmistamaan ricottajuustoa, koti- ja leipäjuustoa sekä fetajuustoa.
Maidontuottamiseen Ahlrothit tarvitsivat siihen jalostetun rodun. Itäfriisiläisiä maitolampaita on Lepänjuuren tilan lisäksi vain kahdella tilalla Suomessa. Rotu on tuotu Saksasta ja Ruotsista.
Viime heinäkuussa tilalle hankitut itäfriisiläiset uuhet tuottivat tänä kesänä myös kolme yllätyspässiä. Jatkossa Lepänjuuren tilalla voidaan siittää karitsoita myös luonnollisin keinoin.
–Seuraavaan sukupolveen käytämme keinosiemennystä. Suomessa on tällä hetkellä vain yksi sopivaa pässilinjaa edustaja itäfriisiläinen, Sonja täsmentää.

Jaa artikkeli: