Skip to main content

Legendojen renkaanjäljissä

Markus Hellström valmistautuu harjoitusajoon Asteljoentiellä.Vyöt painavat, auto tuntuu liitävän ilmassa. Postilaatikot ohitetaan melkein hipoen, vaikka pelkääjän paikalta näyttää siltä, että kohta lehdet ja kirjeet lähtevät lentoon. Hiki virtaa ja moottori ärjyy.
– Nyt on sellanen 150 kilsaa tunnissa vauhtia, toteaa kuski Timo Paananen rattia puristaen. Tyynen rauhallisesti.
Viime maanantaina Asteljoentiellä sora lensi ja vauhdin huuma hurmasi. Pelkästä hupiajelusta ei ole kyse, vaan autojen kuntoa testattiin ensi viikolla odottavaa suurta koitosta varten. Salon Urheiluautoilijoiden Timo Paananen, Pasi Isokangas, Markus Hellström ja Tero Nättiaho valmistautuvat Jyväskylän Neste Oil Rallyn vetomies-luokkaan.
– Siellä voi hyvinkin olla pelloilla 20 000 katsojaa vastassa, kertoo Isokangas. Vetomies-luokat ovat rallien oheisluokkia, jotka ajetaan maailmanmestaruusluokkien välissä.
– Jyväskylä tulee olemaan aika täynnä, virnistää Nättiaho.
Vetomies-luokassa nuorimmatkin autot ovat yli 15-vuotisia. Lujaa pääsee niilläkin. Kenties suurimpana houkuttimena kisoihin lähtemiselle on ollut Ouninpohja, jonka harjoitusajoihin kokoontuneet miehet ottavat puheissaan tuon tuosta esille.
– Sitä ei pääse muuten kuin tällaisissa kisoissa ajamaan, Isokangas selittää.
Ouninpohja on maailmanlaajuisesti tunnettu erikoiskoe. Reilu 30 kilometriä pitkä koe on monesti valittu maailman vaikeimmaksi erikoiskokeeksi.
– Huippurallikuskitkin suhtautuvat siihen pelonsekaisin tuntein ja kunnioittaen, Isokangas sanoo.

Lue lisää painetusta lehdestä

Jaa artikkeli: