Skip to main content

Lanviikissa kasvaa superfoodia

Hampulla on pitkä kasvukausi. Juha Peltonen kertoo, että syksyyn mennessä kasvuston pitäisi olla puolitoistametrinen.Juha Peltonen on viljellyt Perniön Lanviikin kylässä jo kymmenen vuoden ajan muun muassa ruokahernettä ja sokerijuurikasta. Nyt pelloilla kasvaa kuitenkin uutta tulokasta, joka on jo hieman herättänyt huomiota.
– Tässä lähellä asuu poliisi, joka heti rekisteröi että hei, tuttu kasvi, Peltonen naurahtaa.
Se, että kasvi kerää kiinnostusta, ei ole ihmeellistä. Kyseessä on nimittäin öljyhamppu, joka ulkomuodoltaan ja nimeltään muistuttaa erehdyttävästi laitonta lajiketoveriaan. Imago-ongelma on viime vuosina parantunut, ja monet jo tietävät hamppuöljyn useista terveysvaikutuksista.
– Onhan hamppu nimenä vähän pelästyttävä, mutta siitä kun pääsee yli, niin eihän se ole sen kummoisempi kuin vaikka rypsi, Peltonen sanoo.
Kotimaisten hamppujalosteiden kysyntä on kasvanut superfood-innostuksen myötä.
– Sehän on yksi parhaimpia kasveja siinä mielessä, että siinä on kaikki samassa paketissa: on proteiinia, kuitua ja hamppu on gluteiinitonta. Ei taida toista kotimaista olla samanlaista, Peltonen kehuu.
Lista jatkuu pitkälle. Hampussa on myös paljon terveydelle tärkeitä omega-3 ja omega-6 -rasvahappoja.
Peltosen hamppu on sopimusviljeltyä. Sadon jalostaa Murtolan Hamppufarmi, joka tuottaa siemenestä erilaisia tuotteita öljystä rouheeseen.
– Hamppusuklaatakin on, se on sellainen terveellinen herkku, Peltonen vinkkaa.

Lue lisää painetusta lehdestä

Jaa artikkeli: