Skip to main content

Lähiruoan kysyntä on valtavassa kasvussa

Sami Käiväräinen vie tonnin painoisen Gennadin kävelylle. Takana Fredrik von Limburg Stirum.Kosken kartano kaavailee laajentamista

– Lähiruoalla on parhaillaan vahvasti kasvava kysyntä.  Hinnan sijaan kilpaillaan tosin laadulla, sanoo Fredrik von Limburg Stirum Kosken kartanosta.
Väitteelle löytyy tukea, kun silmäilee tulevana viikonloppuna Fiskarissa järjestettävän Slow Food Festivalin osallistujaluetteloa.   Näytteilleasettajia on runsaat 60.  Kriteerinä on ollut, että esiteltävänä on ruokaa joka on joko jalostettu läntisellä Uudellamaalla, tai jonka raaka-aine on alueelta.
Kysynnän kasvu haastaa myös tuottajat miettimään uudistuksia.  Esimerkiksi Kosken kartanossa kaavaillaan toiminnan laajennusta lähivuosina. Ympäristölupahakemus on parhaillaan käsittelyssä aluehallintovirastossa.
– Laidunala kestäisi pääluvun tuplaamisen, mutta etenemme pikku hiljaa.
Luomulihaa tuottavalla kartanolla on keskimäärin 150 eläimen karja.
– Realistista on ajatella, että jos emolehmiä on nyt 70, niitä olisi ensimmäisessä laajennusvaiheessa noin sata, summaa Fredrik von Limburg Stirum.
Fiskarissa Kosken kartano on ainoa perniöläinen näytteilleasettaja, kriteetit täyttyvät sillä kartano  operoi sekä Perniön että Raaseporin alueilla.   
Viime vuoden lähiruokamessuilla Fiskarissa kävi noin 7000 vierasta, tänä vuonna vieraita odotetaan tulevan jopa 10 000.
– Tapahtumasta haetaan ennen muuta näkyvyyttä. Tuottajapiireissä olemme olleet tunnettuja, mutta nyt on edellytykset tehdä brändiä tunnetuksi yksittäisille asiakkaillekin, uumoilee von Limburg Stirum.
Viikonlopun messuilla Koski ei ole  naudantuottajan ayksin,  mukana on myös muun muassa Bromarvissa toimiva Pargas gård, karjaalainen Nybyn tila ja hankolainen Havsgårdar.   Lammastilojakin on mukana kolme.
Tenholasta  esille lähtevät lisäksi muun muassa Mellangårdin hunajatila ja jäätelöä valmistava Herrgårdsglass.  Tammisaaren keskustasta lähtee mukaan yrittäjiä, samoin Pohjan ja Karjaan alueelta sekä Fiskarista ja Billnäsistä. Tulijoita on myös Inkoon ja Mustion suunnalta. 

Lisää lähiruoka-asiaa tämän viikon lehdessä.

Jaa artikkeli: