Skip to main content

Kunnollista kunnallista

Olen ahertanut valtaosan työiästäni teollisuuden leivissä. Jo 70-luvulla firmat tarjosivat kattavaa terveydenhoitoa. Kun tavallinen pulliainen ottaa yhteyttä lääkäriin, hän kysyy vainosti, että koskahan saisi tulla. Teollisuuden työterveyshoito toimi melkeinpä päinvastoin. Sinne voi vaan soittaa ja ilmoittaa, että tulisin pistäytymään silloin ja silloin, sopiihan. Yleensä sopi.

Jäin puolisen vuotta sitten ylipalvelleena eläkkeelle. Olin tottunut käymään kaiken maailman testeissä ja kokeissa aina syksyisin. Nyt rupesi mietityttämään, että mitenkähän homman järjestäisi. Kai on käytettävä yksityisiä, joista monet ovat tärvelleet maineensa siirtämällä miljoonavoittonsa veroparatiiseihin välttääkseen Suomen verot.

Eräänä aamuna kipusin Salontieltä nurmikoita pitkin ylös ja museon pihan kautta edelleen Perniön terveyskeskukseen. Hengästyneenä kerroin luukulla, että minua ei nyt vaivaa yhtään mikään, mutta voisiko tänne silti tulla kokeisiin ja terveystarkastukseen. Leidi vastasi veikeästi hymähdellen, että kyllä vaan. Varataanko aika? Varataan vaan mutta niin, ettei tungeta ketään todella tarvitsevaa myöhemmäksi.
Kuin puulla päähän lyötynä tallustelin muille asioilleni. Lehdistä on saanut jatkuvasti lukea, kuinka julkinen terveydenhoito on surkeaa. Aikoja saa vasta kuukausien päähän. Henkilökunta vaihtuu. Vuokralääkärit viivähtävät vain tovin. Hoitoihmisten aika menee hoitamisen asemesta tietokoneen näppäilemiseen. Kansa kutsuu terveyskeskuksia arvaamiskeskuksiksi.

Varaamani aika koitti pian. Ilmoittautuminen sujui taas nopsasti. Kutsuttiin pian sisään. Kun oli vanhat dokumentit mukana, päästiin heti asiaan. Tarvittavista kokeista päätettiin juohevasti. Joo, kokeisiin voi tulla vaikka heti huomisaamuna.

Tallustelin taas seuraavana aamuna paikalle. Ei muuta kuin tuonne kulman taakse. Sieltä voi ottaa vuoronumeron. En ehtinyt kunnolla riisua pusakkaa, kun jo valo alkoi vilkkua oven yläpuolella. Pistäminen ei sattunut yhtään. Kaikki oli ohi parissa minuutissa.
Sain sitten sovittuna aikana tulokset ja niiden selitykset. Kaikki hyvin. Ei käynytkään kuin viirusilmä Virolaiselle, jolta lääkäri oli tutkimusten tuloksena kieltänyt ehdottomasti alkoholin ja tupakan. Raivoraitis Johannes valitteli Kekkoselle, että mitä hän nyt tekee. Urkki tokaisi, että kyllä pitäisi elää niin, että voisi noudattaa lääkärin määräyksiä.

Perniössä terveydenhoito ainakin ensikokemukseni perusteella toimii mukavan jouheasti. Virat ovat suurin piirtein täytettyinä, eikä vuokralääkäreitä ole viuhahdellut. Samanlaisia myönteisiä ääniä kuuluu myös Salon sairaalan palveluista, jopa TYKS:stä. Eikö terveydenhoidon kriisi koskekaan meidän kolkkaamme?

Kunnallisvaalien aikaan puhuttiin, että media ei tarjonnut kansalaisille kunnon keskusteltavaa. Esillä oli vain joku hallituksen lanseeraama sekava sote. Tenteissä väännettiin Euroopan talousongelmista ja Kreikan avustamisesta. Äänestysaktiivisuus jäi surkean huonoksi.
Ei kai vaan asia ole niin, että ihmisille tärkeät palvelut toimivatkin kohtuullisesti. Kansalaiset alkavat kyllästyä poliitikkojen räksyttämiseen.
pajen

Jaa artikkeli: