Skip to main content

Koululiikenteestä kaikille avointa reittiliikennettä

Kaupunkisuunnittelulautakunnan Jouko Leppälahti kertoo, ettei liikennöitsijöiden muutos koulukuljetuksissa aiheuta suuria muutoksia oppilaille.Perniön seutu saa koulujen alettua uusia joukkoliikenteen vuoroja. Koulupäivisin viisi kertaa päivässä ajettavat bussireitit kulkevat Perniössä reittiä Perniö-Ylikulma-Tuohittu-Perniö ja Kiskossa Toijasta Aijalaan ja takaisin Kirkkojärven ympäri.
Aikataulut on suunniteltu peruskoulun lukujärjestyksen mukaan: aamulla bussit lähtevät seitsemältä ja kahdeksalta, iltapäivällä yhdeltä, kahdelta ja kolmelta. Varsinaisten koulukyytien liikennöitsijät vaihtuvat myös useassa koulussa kuljetusten kilpailutuksen jälkeen.
– Ne ovat yleisiä vuoroja, eli kuka tahansa voi niitä käyttää, sanoo kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsen Jouko Leppälahti.
Joukkoliikenteen suunnittelu siirtyi viime vuonna kaupunkisuunnittelulautakunnalle. Tämä toi mukanaan uusia linjauksia, joiden mukaisia nyt alkavat uudet vuorot ovat.
– Varsinaisia palvelutasotavoitteitahan nyt ei ole. Uusi linja on, että mahdollisuuksien mukaan koulukuljetuksia hoidetaan reittiliikenteenä, jotta palvelua voivat käyttää myös muut, liikennepalvelupäällikkö Roope Virta kertoo.
Alueilla ei ole ollut vuosiin reittiliikennettä, jota kaikki olisivat voineet käyttää.
– Joskus muinoin sellaista oli, mutta nyt käynnistellään uudelleen ja katsotaan, saataisiinko se toimimaan, Virta sanoo.
Se, kuinka paljon palvelua käytetään, tulee määräämään reittiliikenteen jatkuvuutta tulevaisuudessa.
– Otimme nyt nämä kaksi kohdetta kokeiluun ja seuraamme, ovatko reitit matkustajamääriltään kannattavia, Virta toteaa.
Myös varsinaisiin koulukuljetuksiin on luvassa liikennöitsijöiden muutoksia kilpailutuksen myötä.
– Koulukuljetukset kilpailutettiin porrastetusti. Ensimmäiset muutokset astuvat voimaan nyt koulujen alkaessa, ja loput vuodenvaihteessa, kertoo oppilaskuljetuskoordinaattori Seppo Virkkunen.
Leppälahti kertoo, ettei kilpailutus tuo palvelun käyttäjälle suuria muutoksia.
– Auto vaihtuu, tuskin sen kummempaa, hän sanoo.
Reittiliikenteen uusien vuorojen aikatauluja voidaan hänen mukaansa tarkastaa tarvittaessa.
– Jos esimerkiksi koulujen lukujärjestykset muuttuvat, niin aikatauluja pitää miettiä uudestaan sen mukaan, hän selittää.

Jaa artikkeli: