Skip to main content

Koulukyydit voisi muuttaa avoimeksi reittitaksiliikenteeksi

Kolme vuotta sitten olin yhteydessä liikenneministeriöön ja Salon kaupunkiin aiheenani koulukuljetusten järjestäminen siten, että muutkin kulkijat pääsisivät mukaan edes iltapäivän paluumatkalle kyliltä koulutaajamaan.

Silloin lausuntokierroksella olleen ja nyt voimaan tulleen joukkoliikennelain mukaan kaupunki saa valtionosuuksia tarjottujen liikennepalvelujen suhteessa. Siksi enemmän reittitaksiliikennettä tarkoittaa enemmän valtionosuutta.

Olen hyvin tyytyväinen siihen, että esim. Aijalasta pääsevät edes koululaiset yläasteelle Perniöön. Aiemmin, entisen Kiskon aikaan, kaikki joutuivat menemään Salon keskustaan asti. Perniöön on Aijalasta matkaa 14 km kun taas Salon keskustaan 36 km. Juuri tällaisessa asiassa kuntien yhdistyminen näkyy hienona asiana.

Myös lukiota käyvät voisivat Aijalasta valita Perniön lukion, jos vain kyytejä olisi.
Kuljetuksia Aijalasta Perniöön siis on aamuisin yläkoululaisten vuoksi, mutta siihen kyytiin eivät lukiolaiset eivätkä muutkaan voi mennä edes maksua vastaan.

Kuvattu tapaus on vain yksi monista, joissa avarakatseinen joukkoliikennepolitiikka mahdollistaisi monenlaista hyvää.
Koulukyytien avaaminen reittitaksiliikenteeksi ja siten kaikille kulkijoille ei vaatisi suuria kalustouudistuksia, sillä kullakin reitillä puhutaan vain muutamasta kyydin lisätarvitsijasta.
Asian järjestäminen sujuisi parhaiten, jos joku keskitetty taho kaupungissa miettisi kaikkien ihmisten kulkemista, ei vain kunkin toimialan asiakkaiden. Näin saataisiin peräkkäisistä takseista samojen pyörien päälle vanhuksia, koululaisia, lukiolaisia ja meitä muita kylillä asuvia.

Siinä säästyisi polttoainetta ja rahaa, myös niitä kaupungin veroeuroja, joista on pian entistäkin kovempi pula. Ennen kaikkea siinä tarjottaisiin hieno kädenojennus maaseudulla asuville: maksammehan mekin veroja.
Vastaan jo nyt niille, joiden mukaan eivät ainakaan liikuntarajoitteiset voi näitä reittitakseja käyttää. Eivät kaiketi voikaan, mutta kysyn: jos joku tarvitsee ambulanssia, pitääkö siitä päätellä, ettei takseja lainkaan tarvita?
Monet meistä arvostaisivat kulkumahdollisuutta kyliltä taajamiin. Tietenkin bussilippua vastaan.

Jaana Shelby
kaupunginvaltuutettu (KD)
Aijala, Salo

Jaa artikkeli: