Skip to main content

Kotona asumisen tukeminen on paljon muutakin kuin ruoan tuomista

Juha Meriluoto uurasti eilen Taimi Havian pihassa Perniössä.Perniön-Särkisalon omakotiyhdistyksen omakotitalkkari Juha Meriluoto teki eilen pihatöitä Perniössä Taimi Havian luona.  Jatkossa asumisaputalkkarien toiminta pitäisi juurruttaa koko kaupunkiin, toteaa Salon sosiaali- ja terveyslautakunnan varapuheenjohtaja Heikki Liede (kok).  
Asumisaputalkkarit ovat hänestä yksi esimerkki siitä, miten ikäihmisten kotona asumista voidaan jatkossa tukea.   

Liede johtaa myös Salon vanhuspalveluiden kehittämisohjelman ohjausryhmää. Sen lautakuntajäsenet julkistivat eilen yhteisen kannanoton kehittämisohjelmaan. Lautakunta aloittaa kehittämisohjelman tarkistamisen kesäkuussa, ja eilen julkistettu kannanotto on tarkoitettu tämän työn vauhdittajaksi.  

Kotona asumisen edistäminen ja kalleimpien laitospaikkojen määrän vähentäminen ovat poliitikkojen mielestä kaksi tulevaisuuden linjausta. Kalleimpia eli vanhainkoti- tai vuodeosastopaikkoja pitäisi olla jatkossa vähemmän kuin tehostetun palveluasumisen paikkoja.

– Koko valtakunnassa ollaan lapsenkengissä tässä asiassa.  Kotona asumisen tukeminen ei tarkoita vain sitä, että tuodaan ruoka ja siivotaan. Pitää olla esimerkiksi sosiaalista kanssakäymistäkin, Liede summaa.

Yhtenä konkreettisena toimenpide-ehdotuksena ohjausryhmän lautakuntajäsenet ehdottavat, että valtuuston päätös, jolla kotihoidosta lakkautetaan viisi vakanssia, peruttaisiin.

Salolla on 436 omaa hoivapaikkaa ja ostopaikkoja 52. Saku Nikkanen (sd ) toteaa, että nykyisillä kaupungin omien hoivapaikkojen määrällä pärjätään vuosia, jos kotona asumista tuetaan.

Heikki Liede toteaa, että kehityssuunta on tulkittu joskus myös niin, että linjauksia tehdään vanhuksia vastaan.
– Tietenkään siitä ei ole kyse. Tässähän pyritään turvaamaan kaikille hyvä vanhuus.
Pelkona on, että nykyiseen tapaan jatkettaessa tapahtuu kahtiajakautuminen, ja vain ne, joilla on maksukykyä, voivat saada tarvitsemansa palvelut.

Lue koko juttu painetusta lehdestä

Jaa artikkeli: