Skip to main content

Kopterikuvassa näyttävät tututkin paikat uusilta

Kopteri  pysyy tarvittaessa pienessä tuulessakin paikallaan, näyttää Kari Väyrynen.–Varmaan tunnet paikan, virnistää Kari Väyrynen ja pistää pöydälle nähtäväksi ison, puiden latvoja korkeammalta otetun valokuvan.
Hetki pitää miettiä, sitten välähtää. Yläilmoista otettuna nimittäin tutut tienoot näyttävät ihan uudenlaisilta.

Perniön Nurkkilassa asuva Kari Väyrynen on pitänyt aina valokuvaamisesta. Kameran läpi hän on sihtaillut ennen muuta luonnonilmiöitä.  Nyt kuvausharrastus jatkuu, mutta mukana on uutta maustetta. Eläkepäiviään viettävä Väyrynen hankki hiljakkoin droonin eli kameralla varustetun kauko-ohjattavan helikopterin, joka voi taltioida yläilmoista niin videokuvaa kuin tavallisiakin valokuvia.
–Parhaimmillaan tämä nousee 122 metrin korkeuteen, kertoo Väyrynen.
Jo noin 40 metristä otettu video on huimaa katsottavaa.

–Toistaiseksi olen kuvannnut yleisiä paikkoja ja välttelen esimerkiksi ihmisten pihojen lähellä lentämistä. Ei ole pelkoa, että kuvaisin jonkun puutarhajuhlia, Väyrynen naurahtaa.

Väyrysen kopteri on neliroottorinen Yaneecin valmistama laite.
–Se on tällainen jokamiesluokan kopteri.
Rahaa saa harrastukseen palamaan jos haluaa; kalliimman pään koptereilla on hintaa lähes 5000 euroa.
Jo edullisempi kopteri on täynnä tekniikkaa. Kun Kari Väyrynen kytkee laitteisiin virrat, menee hetki odotellessa. Pienen vartoilun jälkeen kauko-ohjaimen kosketusnäyttöön tulee tieto: kopteri on yhteydessä tällä hetkellä 16 satelliittiin. Satelliittien kautta kulkevat ohjauskäskyt ja kopterin voi myös määrätä leijumaan paikoillaan kuvaamassa.

Lue koko juttu painetusta lehdestä

Jaa artikkeli: