Skip to main content

Köntykset: Persoonia, kovia pelejä ja huulenheittoa

Köntykset koolla.Tasainen pallon pauke kuuluu maanantaisin yhteiskoulun salissa Perniössä. Kyseessä on lentopallojoukkue Köntysten harjoitukset, ja perinteestä voidaan puhua. Köntykset juhlii 60-vuotista taivaltaan huomenna.
–Ja varmaan alusta alkaen on pelipäivä ollut maanantai. Kyllä sen takia aikanaan kunnan kokouksiakin siirrettiin, myhäilee vuodesta 1973 mukana ollut Vilho Veikkolin.

Nimi kertoo jotain; takavuosina leikillisesti todettiin, että Köntysten porukkaan haluavan pitää olla yli 35-vuotias, kahden lapsen isä, ja kotioloissakin saisi olla hiukan sanomista.
Rajaa ei ole katsottu aivan otsa rypyssä.
–Onneksi on tullut mukaan nuorempiakin pelaajia, kiittelee Juhani Tuomala.

Köntykset oli kuntoliikuntaa jo ennen kuin sana oli mitenkään yleisessä käytössä.
–Ennen oli aina sauna pelien päätteeksi ja kyllä siellä maailmaa parannettiin, Tuomala myöntää.

Köntysten tarinaa kerrattaessa ei voida välttyä muistelemasta matkan varrella mukana olleita persoonia. Joukkueen nimen toi Alastarolta Perniöön tullut Sulo Laakio.
Suustaan hyviä mahtui joukkueeseen monia.
–Kun minä olin mukana ensi kertaa, kysyi Hyrkkö Pohjanoksa, että kuka Osuuskaupan tänne otti, nauraa vuonna 1977 mukaan tullut Tuomala, joka todella työskenteli Osuuskaupassa.

Mikä miehet sitten saa joka maanantai lähtemään koululle?
Kuntoilu on ilmiselvästi ykkösasia.
–Tässä on kuitenkin yrittänyt koko ikänsä hiukan pallon perässä juosta, Tuomala veistelee.
Toinen puoli on se maailmanparannus ja yhdessäolo.
–Kyllä porukasta kavereita on tullut. Kun muuten kylillä nähdään, aina morjenstetaan ja pari sanaa vaihdetaan, Veikkolin sanoo.

Jaa artikkeli: