Skip to main content

Kohti omavaraisuutta pienin askelin

Erja Varis pyrkii pienin askelin kohti omavaraista elämää.  Kotitalo Kiskossa on sitä jo osin: lämpö tulee polttopuusta ja vesi omasta kaivosta.Tämä piti arvata. Tässä talossa ei teekuppiin pistetä Liptonin pussia.
– Otetaanpa tuosta steviaa makeutukseen, myhäilee Erja Varis ja noukkii lasipurkista kuivattuja lehtiä.

Salviaa ei tällä kerralla vieraan teehen laiteta, vaikka sitäkin olisi kuivattuna hyllyllä.
Teeyrtit ovat omasta maasta, samoin kuin esimerkiksi perunat. Munien osalta eletään vaihtotaloudessa ja sieniä ja marjoja saa lähimetsästä.

Jos suunnitelmat ja haaveet toteutuvat, pienessä talossa Kiskon Kaukurilla ollaan tulevaisuudessa omavaraisia monen asian suhteen.   

Merkkikepit pihalla kertovat vireillä olevasta projektista: pihaan on kaavailtu kasvihuonetta, mutta ei mitä vain muovihuonetta.    Omavaraisuuteen tutustuessaan Erja Varis on vakuuttunut Earthship-rakentamisesta, jossa käytetään uusiomateriaaleja.  Erja Varis uskoo, että Earthship-periaatttella rakennettu kasvihuone voisi taiten tehtynä toimia jopa kymmenen kuukautta vuodesta.

Herätys ympäristöasioihin ja ei-materiaalisiin arvoihin ei ole tullut Erja Varikselle kertarysäyksellä. Teini-iän kapinastakaan ei ole kyse, olkoonkin että teini-iässä Varis siirtyi kasvissyöjäksi.
– Ilmoitin siitä äidille, ja hän vastasi, että saat aloittaa, jos varmistat että sillä ruokavaliolla saat kaiken tarvitsemasi.
Tytär opiskeli asiaa vuoden, totesi, että kasvikset riittävät – ja jätti lihansyönnin sikseen.   

Yhtenä haaveena on ollut saada pihaan pieni tuulivoimala, joka ruokkisi vesipumppua, valoja ja välttämättömiä sähkölaitteita.
– Sitten saisin katkaista yhteyden Fortumiin,  ja se olisi juhlapäivä. 

Lue koko Treffatti-sarjan juttu painetusta lehdestä

Jaa artikkeli: