Skip to main content

Kivuliasta höyläystä

29.9.2011

Kiukku Salon kaupungin aikeista sulkea Särkisalokoti ei ole laantunut.
Asiasta on järjestetty mielenilmauksia, kirjoitettu mielipidekirjoituksia ja   perätty vaihtoehtoja.  Vastauksia on haettu ja saatu eilisiltana, kun sekä kaupunkilaiset, päättäjät ja viranhaltijat ovat olleet asian tiimoilta koolla Särkisalossa.
Tunteetkin ovat olleet pinnassa, mikä on aivan ymmärrettävää. 
Vanhusten elämänlaatu on kysymyksistä yksi.  Argumentit ovat olleet painavia. Harva keskusta-alueella asuvakaan kai tervehtisi ilolla ajatusta siitä, että ikänsä keskustassa asuneen ihmisen elämän viimeinen osoite on pakosta jossain muualla.
Vastapuolen perustelut kiertyvät helposti rahaan.  Särkisalokodin sulkemisella on ajateltu säästettävän 250 000 euroa. 
Summa ei tavallisen kotitaloudenkaan vinkkelistä ole määrättömän  iso, vain ison asuntolainan verran.  Mittasuhteisiinsa  se asettuu, kun muistetaan että Salon sosiaali –ja terveystoimelta kului kaikkiaan viime vuonna rahaa lähes 170 miljoonaa euroa.    170 000 000 euron potti  on miellettäväksi jo vaikea.  Jakolasku kertoo, että  Särkisalokodin sulkemisella ensi vaiheessa haikailtu säästö on runsaan promillen luokkaa kokonaispaketista.
Rankkakin yleistys kertoo sen, mikä eniten jurppii; haettu säästö on hyvin marginaalinen raha.  
Toisaalta kaupungissa puhutaan uusista toimintatavoista, tehokkuuden lisäämisestä ja päällekkäisyyksien poistamisesta, mitkä varmasti ovatkin terve tavoite.
 Särkisalokodin lopettaminen ei ole tehokkuden hakemista  vaan perinteistä juustohöyläystä. Tuloksena on läpikuultava siivu ja siihen nähden liian iso mielipaha.

Jaa artikkeli: