Skip to main content

Kirjavarastot ehtii vielä täyttää

Juha Kunnala lainasi Särkisalon kirjastosta Ilkka Remeksen uusimman Irja Westbergin suosituksesta. Westbergin ensi viikko kuluu tiiviisti uusiin järjestelmiin liittyvässä koulutuksessa. Nyt on lukutoukilla viimeinen hetki pitkään aikaan täydentää varastojaan seudun kirjastoissa. Salon kirjastot sulkevat ovensa kahdeksi viikoksi ensi maanantaista lähtien. Kun kirjastot jälleen avautuvat tiistaina 24. marraskuuta, myös Salo on osa lähes koko maakunnan kattavaa Vaski-kirjastoyhteistyötä.

Tauko tarvitaan, jotta Salon järjestelmät saadaan liitettyä osaksi Vaskia.
– Salon liittymisen jälkeen noin 90 prosenttia maakunnasta on mukana yhteistyössä. Varsinais-Suomesta puuttuvat enää Somero, Loimaan seudun kuusi pientä kuntaa sekä Parainen ja Kemiönsaari, tietää Vaski-kirjastojen seutupalvelupäällikkö Ulla-Maija Maunu.

Salon kirjastopalveluihin tulee kahden viikon tauko ja nykyisetkin Vaski-kirjastot joutuvat keskeyttämään lainaus- ja palautustoiminnan viikoksi 47. 

Ulla-Maija Maunu toivoo, että myös vielä puuttuvat kunnat seuraisivat pian perässä.
– Toiminnasta saadaan kustannustehokkaampaa, kun voidaan jakaa osaamista. Järjestelmät voidaan hoitaa keskitetysti. Veronmaksajille tämä on hyvä uutinen. Myös asiakkaan näkökulmasta yhteistyö on hyödyllistä yhteisen kokoelman myötä. Jatkossa salolainen asiakas voi lainata kirjastokortillaan aineistoa esimerkiksi Turusta ja palauttaa sen maksutta lähikirjastoonsa, antaa Maunu konkreettisia esimerkkejä eduista.

Jatkossa aineistoa voi myös varata mistä tahansa alueen kirjastosta, vaikkapa Turusta tai Mynämäeltä, ja saada sen lähikirjastoonsa euron varausmaksulla.

Salolaisten nyt voimassa olevat kirjastokortit säilyvät muutoksessa ennallaan. Sen sijaan verkkopalvelu Salomoa käyttäneiden kannattaa palauttaa mieleen, onko heillä jo aiemmin hankittu Vaski-alueen kirjastokortti.
– Jos asiakkaalla on ennestään Vaski-alueen kortti, Vaskin verkkopalvelun tunnusluku korvaa Salon tunnusluvun. Jos sitä ei ole, Salon tunnusluvulla voi jatkaa, tietää Ulla-Maija Maunu.

Salon kirjastopalveluiden esimies Jaakko Lind odottaa muutokselta sekä palveluiden parantumista että kustannustehokkuutta.
– Mielipiteiden vaihto toisten kanssa on tärkeää etenkin tällaisessa tilanteessa, kun meilläkin on ollut rekrytointikielto päällä eikä kehittämiseen ole voitu juurikaan panostaa.

Jaa artikkeli: