Skip to main content

Keliaakikko lukee tuoteselosteen visusti salaattikastikkeestakin

Keliaakikon arkea on tuoteselosteiden lukeminen. Kefiiri saa Liisa Granbom-Herraselta hyväksyvän tuomion.Salaatin päälle olisi mukava valuttaa soosia. Otetaanpa siis ostoskoriin tuosta kaupan hyllystä vaikka Felixin Talon salaattikastiketta.  Liisa Granbom-Herranen ottaa pullon ja syynää hetken tuoteselostetta.
– Tämä jääkin hyllyyn, hän toteaa ja pistää kastikkeen takaisin.

Syy on selvä: tuoteselosteen mukaan kastikkeessa on ruisjauhoa, ja se ei käy.
Parhaillaan vietetään valtakunnallista keliakiaviikkoa. Liisa Granbom-Herranen sai oman diagnoosinsa lähes 30 vuotta sitten, ja on oppinut elämään sairauden kanssa. Kierros K-Supermarketissa osoittaa sivulliselle kuitenkin pettämättömästi, miten tarkkana keliaakikko saa jokapäiväisten valintojensa kanssa olla.  Salaattikastikkeen ruis on yllätys, mutta ei ainutlaatuinen tapaus.
– Ruoat ovat syyllisiä, kunnes toisin todistetaan, naurahtaa Granbom-Herranen.

Keliakia on tauti, jossa viljatuotteiden sisältämä valkuaisaine gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvon nukkaa ja aiheuttaa tulehdusreaktion. Tämä pistää pannaan kotimaiset viljat: rukiin, ohran, vehnän ja kauran – joskin kaura gluteenittomana käy. Viljoista esimerkiksi hirssi, tattari ja kvinoa käyvät.

Yksi ilonaihe on se, että gluteenittomia tuotteita on tullut vuosien mittaan valtavasti lisää – ja tuoteselosteet ovat Suomessa erinomaisia. Gluteenittomuudesta kerrotaan esimerkiksi lihajalosteissa näkyvästi usein jo paketin päällä. 

Lue koko juttu painetusta lehdestä

Jaa artikkeli: