Skip to main content

Kansan tuki lämmitti traktorimarssilla

Senaatintorilla oltiin vakavan asian takia, mutta hymyssä suin; perniöläisistä traktorin päälle ovat kiivenneet Matti Laakio, Nestori Peltonen ja Luukas Erjala. Alempana tähyilevät Santeri Löflund ja Jouko Kaarlamo. Kuva Markku Peltonen.Viime perjantaina Helsinkiin matkasi satoja traktoreita ja tuhansia maanviljelijöitä. Maanviljelijät lähtivät porukalla sinne, missä päätöksiä tehdään. Huolenaiheita oli pitkä lista: maatalouden yrittäjätulosta on sulanut MTK:n puheenjohtaja Juha Marttilan arvion mukaan vuodessa jopa neljännes, byrokratia ja ”halpuuttaminen” närästävät.
Tänä keväänä on puhuttanut erityisesti se, että maataloustukien maksaminen on pahasti aikataulustaan jäljessä. Myös eteläisestä Salosta lähdettiin Helsinkiin joukolla.
–Tukien viivästyminen oli nyt se asia, joka katkaisi kamelin selän, sanoo MTK:n Perniön yhdistyksen puheenjohtaja Markku Peltonen.

Provanin tilaa isännöivän Peltosen kevät on tukien maksatuksen takkuilusta esimerkki:
–Juurikastuet ovat tulleet yleensä tammikuussa, nyt niitä on luvattu toukokuuksi.
Juurikkaanviljelyn lisäksi Provanissa on lypsylehmiä, ja maitomarkkinoiden tilanne on parhaillaan hankala.
–Kun Venäjän vienti ei vedä, on ylituotantoa ja maito menee maitojauheen valmistukseen, Peltonen sanoo.
Maitojauheesta tuottaja saa noin puolet tavallista pienemmän hinnan.

Maksukyvyn heikkeneminen juuri keväällä kirpaisee siksikin, että esimerkiksi lannoitteita olisi hankittava näinä aikoina.
Provanissa tuet ovat liikevaihdosta noin neljännes. Peltonen korostaa, että tuki ei ole viljelijän palkka.
–Sillä sitä kilpailukykyä tehdään.
Tiloilla tukien viivästyminen näkyy yksinkertaisesti maksuvalmiuden heikentymisenä. Ilmiö näkyy myös niin, että tiloilla voi olla saamista toinen toisiltaan.

Perjantain traktorimarssilla tuntui olevan kansan tuki.
–Siinä melkein tuli tippa linssiin, kun näki, että ihmisiä on jossain kehäkolmosella pysäkeillä meille vilkuttamassa. Oli hieno yhteishenki.

Jaa artikkeli: