Skip to main content

Kansallispuistosta puuttuu talvireittejä

Kirjoittaja ihmne

Teijon kansallispuistossa on nyt hiljaista ja kaunis valkoinen lumi peittää maan. Kesällä tehtiin taas paljon kunnostustöitä alueella ja monelta osaltaan reitit ja palvelut ovat hyvällä tolalla.

Monessa kohtaa maasto ja pitkokset ovat kuitenkin erittäin huonossa kunnossa. Viime vuosien suuret kävijämärät ovat kuluttaneet paikkoja ja erityisesti Matildanjärven pohjoispuoli kaipaisi kunnostamista. Suurta kulumaa on aiheutunut myös pyöräilyn lisääntyminen varsinkin herkillä alueilla, jossa ne tekevät paljon tuhoja pehmeässä maaperässä. Pyöräilyn voisi tästä syystä hyvin kieltää Matildanjärven ympäri menevällä osuudella.

Nyt talvella ei kansallispuisto ole hyvinkään käyttäjäystävällinen, koska se ei tarjoa ylläpidettyjä reittejä ja kävijämäärä on siksi alhainen. Olisikin siksi toivottavaa, että alueelle saataisiin kävelijöille joko auraamalla tai kelkalla tamppaamalla ylläpidettyjä reittejä.

Monta vuotta kansallispuiston avauduttua on sinne nyt saatu aikaiseksi huollolle hieno tukikohta, josta toimia tehokkaasti. Sen rakentamisessa eivät näköjään alueen käyttäjien tarpeet ja reittien toimivuus ole olleet etusijalla. Hyviä ja tärkeitä reittejä on katkaistu ja liikkumista on estetty aidoin ja puomein. Luontokeskuksen parkkipaikalta itään menevä reitti on sekä kävelijöille että pyöräilijöille tärkeä ja vilkas reitti. Siitä pääsee sekä Skoilantielle että Matilda- ja Puolakkajärvelle. Reittejä ei olisi paremmalla suunnittelulla ollut tarve sulkea, nyt se rajoittaa hyvin ison osan hyödyntämistä. Täytyy muistaa, että kansallispuisto on meitä käyttäjiä varten.

Martin Heinrichs
Kansallispuistossa vakituisesti käyvä

Jaa artikkeli: