Skip to main content

Kansallispuiston leikkaukset ja Tullimetsän yhtäaikainen kehitys ihmetyttää paikallisia – ”Tuntuu ihan hölmöläisten hommalta”

Mies puhuu yleisön edessä.

Metsähallituksen Luontopalveluiden yhteyspäällikkö Harri Karjalainen kertoi yleisölle Teijon kansallispuistoon kohdistuvista säästöistä.

Metsähallitus pyrkii saamaan luontokysymykset suurempaan arvoon tuleville hallituskausille. Näin kertoi Metsähallituksen Luontopalveluiden yhteyspäällikkö Harri Karjalainen yleisölle tiistai-iltapäivänä Teijon kansallispuiston luontokeskuksessa.

Luontokeskuksessa järjestetyssä yleisötilaisuudessa Metsähallituksen edustajat esittelivät yleisölle ja sidosryhmille sen toimintoihin kohdistuvien leikkausten vaikutuksia sekä Kirjakkalan ruukin ja Teijon luontokeskuksen rakennusten mahdollisen luopumisen etenemistä.

Leikkaustoimet saivat osakseen samankaltaisia kriittisiä kommentteja kuin viime viikon torstaina Kirjakkalan Alun talossa järjestetyssä kuulemistilaisuudessa.

Lisäksi Metsähallituksen kiinteistökehitystiimin edustajat kertoivat Metsähallituksen kaavoitussuunnitelmista Tullimetsän alueelle, mikä myös herätti ristiriitoja yleisössä.
–Jotenkin tämä tuntuu ihan hölmöläisten hommalta, kun juuri on rakennettu tähän valtavan hienot tilat ja käytetty siihen varmasti huimasti rahaa ja nyt halutaan lakkauttaa tämä, mutta sitten tulee seuraava mies, joka kertoo, että muutaman kilometrin päähän kehitetään aluetta, Mathildedalissa asuva Hanna-Mari Järvinen sanoi tilaisuuden aikana.

Tullimetsä on Metsähallituksen kaavoittama alue asuin- ja lomarakentamista varten Mathildedalin kylän tuntumassa.

Järvinen sanoo ymmärtävänsä Metsähallituksen eri osastojen rahoituksen erillisyyden, mutta kertoo Perniönseudun Lehdelle näkevänsä tilanteen maalaisjärjen vastaisena. Hän kyseenalaistaa myös Mathildedalin Tullimetsän kehityksen Metsähallituksen kruununjalokivenä, kuten tilaisuudessa oli ilmaistu.
–Se ruuhkainen kylän keskusta on jo kesällä niin tukossa ihmisiä ja sinne halutaan lisää ihmisiä, kun tämä (Teijon luontokeskuksen alue) on se lähtöpiste, Järvinen toteaa.

Luontopalveluiden Harri Karjalainen myönsi tilanteen nurinkurisuuden, mutta huomautti, että budjettirahoitteisen Metsähallituksen Luontopalveluiden tulee säästää rahaa, kun taas Metsähallituksen liiketoimintapuoli pyrkii saamaan voittoa kiristyvässä taloustilanteessa.
–Me pyrimme vaikuttamaan siihen, että hallitus kirjoittaa seuraavaan hallitusohjelmaan niin, että näillä asioilla nähdään myös arvoa, Karjalainen vakuutti yleisölle.
–Se, että ihmiset liikkuvat ja käyvät luonnossa on ennaltaehkäisevää terveydenhoitoa ja sillä voi saada aikaan säästöjä esimerkiksi sote-puolelta. Tämä on yksi tarina, jota haluamme kertoa.

Tilaisuudessa sivuttiin myös Teijon luontokeskuksen ja Kirjakkalan ruukin rakennusten mahdollisia tulevia ostajia.

Paikalle tilaisuutta kuuntelemaan tullut Teijon alueen kyläyhdistyksen puheenjohtaja Pia Kaartinen korostaa, että hänen näkökulmastaan Salon kaupungin tulisi ostaa rakennukset, jos Metsähallitus niistä luopuu.

Nainen seisoo metsän keskellä ja nojaa puuhun.

Teijon alueen kyläyhdistyksen puheenjohtaja Pia Kaartisen mielestä Salon kaupungin tulisi ostaa rakennukset mikäli Metsähallitus niistä luopuu.

Metsähallitus ja Salon kaupunki ovat käyneet keskusteluja jo aikaisessa vaiheessa tilanteen etenemisestä ja kaupunki tulee olemaan prosessissa mukana Salon elinvoimajohtaja Mika Mannerveden mukaan myös jatkossa.
–Kyllä kaupungin pitäisi ottaa tästä koppi. Tämä on Salolle niin suuri matkailualue kuitenkin, täällä käy pari sataa tuhatta ihmistä vuodesta, Kaartinen toteaa.

Jaa artikkeli: