Skip to main content

Salo antoi odotetusti kriittisen lausunnon hyvinvointialue Varhan palveluverkkoa koskevasta esityksestä maanantaina. Perniön osalta todetaan, että lääkäripalveluja on alueella tarjottava jatkossakin ja itäisen Salon alueelle jätettävä palveluja edes sotepisteen verran.

Samanmoisia ärähdyksiä on kuulunut muistakin kunnista.
Ilmeisesti ainoa esitykseen tyytyväinen kunta on maakunnan keskuskaupunki Turku, joka suhtautuu esitykseen suopeasti. Ei ihme: esityksen mukaan Turussa ei olisi esimerkiksi vaatimattomimpia eli sotepisteitä yhtään, vaan palveluja saisi vähintään soteasemilta. Yhtään terveysasemaa ei ole menossa kiinni.

Siihenkin on perusteensa. Kaupungin kasvu ja asukaspohja kertovat osaltaan siitä, millaiset kaksi todellisuutta maakuntaan mahtuu. Esimerkiksi Turun Varissuon lähiön postinumeroalueella asuu Tilastokeskuksen mukaan yli 12 000 henkeä, varsin pienellä alueella vieläpä. Samaa väkimäärää ei saa yhteen koko eteläisen Salon alueelta.

Yhdenvertaisuuden pitää painaa: pikkutien päästä Kiskon laitamilta tai Ulkoluodon perukoilta Särkisalosta on aika paljon pidempi matka lähimmän hoitajankaan luo kuin Varissuolta. Kaikenkattavia sotepalveluita maaseudulle ei kuitenkaan vaadita – Salon keskustastakin niitä saattaa olla lähdössä.

Hyvin harkittu

Tiistai muistutti siitä, että Suomen kesä saati kevät voivat yllättää: aamuyössä satoi lounaiseenkin Suomeen varsin vahvasti lunta.
Eteläisessä Salossa selvittiin kuivin jaloin, ainakin kuvannollisesti. Isompia onnettomuuksia ei sattunut. Ehkä tien päälle lähteneillä oli talvirenkaat alla ja onneakin matkassaan ja ehkä moni päätti jäädä sinä aamuna kotiin. Harva jos mikään meno on niin tärkeä, että omalla autolla on lähdettävä lumisohjoiseen keliin kesärenkain. Aina se ei ole harkittua talvirenkaillakaan. Vanha viisaus toteaa, että parempi katsoa kuin katoa. Siihen ei ole paljoa lisättävää.

 

Jaa artikkeli: