Harmaa Hiace on jälleen kerran lähtövalmiina Perniön aseman Aimontapontiellä.
Aamuseitsemältä sen ohjaamoon nousee kaksi työhaalaareiden pukeutunutta ihmistä, ja matka kohti Salon keskustaajamaa voi käynnistyä.
Pakettiautossa istuvat Perniön Putkitarvike Oy:n yrittäjä Kari Kakko ja hänen teini-ikäinen tyttärensä Karoliina Kakko. Kaikki merkit viittaavat siihen, että isän ammatillinen perintö on jäämässä perheeseen.
– Joo. Tämä on ala, jossa opin joka päivä jotain uutta, vahvistaa omalla tyylillään asian Karoliina Kakko työpäivänsä jälkeen perheen kesämökillä Laukan kylässä Ylönkylässä.
– Eikä kyse ole siitä, että minut olisi jotenkin pakotettu tälle alalle. Tykkään tästä ja tulen isän kanssa hyvin toimeen työmatkoillakin.
Karoliina Kakko aloittaa elokuun puolivälissä toisen lukuvuotensa Salon ammattioppilaitoksessa, jossa hän suorittaa talotekniikan perustutkintoa. Putkiasentajaksi hänen pitäisi valmistua alkukesällä 2019.
Karoliina Kakko kuuluu niihin nuoriin, joilla on aitoa kiinnostusta LVI-alan ammatteja kohtaan. Siihen, että koulutuspaikkojen määrä on valtakunnallisesti noussut viidessä vuodessa alle tuhannesta ennätykselliseen lukuun 1 500, on vaikuttanut myös alan hyvä työllisyystilanne.
Salon seudulla uudisrakentaminen on tällä hetkellä varovaista, mutta onneksi saneerattavaa löytyy. Korjausrakentamisesta muodostuu lähes kokonaan Kari Kakonkin liikevaihto.
– Saneerauksia eivät kaikki pysty tekemään. Niissä onnistuminen vaatii osaamisen ohella luovuutta ja näkemystä, hän toteaa.
Putkialan osaamistaito ei kuitenkaan tarkoita sitä, että rahaa tulisi sisään ovista ja ikkunoista. Tämä on Kakon mukaan täydellinen harhaolettamus.
– Alalla tulee toimeen, mutta ei pysty rikastumaan, hän tiivistää todellisuuden.
Ammattikoulusta putkimieheksi valmistunut Kari Kakko perusti yhden miehen yrityksensä 1999. Sitä ennen hän työskenteli pitkään särkisalolaisessa putkifirmassa.
– Omina oppi-isinäni olivat Heikki Hellström ja erityisesti työparini Kaino Nurmi. Näitä oppeja olen jakanut oman firmani kautta 6-7 nuorelle, joista Karoliina on parhaasta päästä, Kari Kakko arvioi.
– Hän haluaa ottaa oppia vastaan ja pystyy sen jälkeen tekemään oppimiaan asioita oikein ilman neuvojakin. Itsenäisyys on tällä alalla hyve.
Lue koko juttu painetusta lehdestä!