Skip to main content

Juurien etsintä toi Houstonista helteiselle Ylikulmalle

Nancy Seidel ja Joy McFate Lee kiersivät viime viikolla esivanhempien jäljillä.  Perniön kirkonkylässä pidettiin kahvi- ja jutuntekotauko.Perniötä ja Särkisaloa kiersi viime viikolla puhelias kaksikko matkalla isien ja äitien mailla. Seppo Willgrenin auton kyydissä istuivat Nancy Seidel ja Joy McFate Lee, ja kun auto saapui Värrän tilalle Perniön Aaljoella, oltiin molempien naisten juurilla.

Värrän talossa syntyi toukokuussa 1886 Förbomin perheeseen tytär Beda. Hän varttui, meni neljännellä luokalla Hakkalan kouluun Särkisaloon ja lähti 17-vuotiaana Amerikkaan. Tai lähetettiin, Beda kun oli raskaana.
–Erään tiedon mukaan hänelle olisi ostettu lippu. Se oli silloin vaikea asia, että naimaton tyttö odottaa lasta, muistuttaa Nancy Seidel.

Ellis Islandille alus saapui marraskuussa 1903. Beda matkusti ilmeisesti junalla länsirannikolle ja suomalaisyhteisöön, joka osaltaan piti huolta äidistä ja huhtikuussa 1904 syntyneestä tyttölapsesta. Bedasta tuli savottakokki, joka näki lastaan lähinnä viikonloppuisin.

 Nancy Seidel ja Joy McFate Lee ovat Bedan lapsenlapsenlapsia.Kaksikko kiersi esiäidin lapsuudenmaisemia Aaljoelta Särkisaloon ja ihasteli näkemäänsä.
–Maaseutu on kaunista ja voisin uskoa, että aika samannäköistä kun Bedan täällä ollessa, arvioi McFate Lee.

Ainakin erot hänen kotiseutuunsa ovat selvät; McFate Lee asuu Houstonin miljoonakaupungissa perheineen. Bedan tarina jatkuu siis tämän perheen myötä osaltaan Yhdysvalloissa.

Lue koko juttu painetusta lehdestä

Jaa artikkeli: