Skip to main content

Juhala on yläkertaa myöten täynnä

Kari Tavinen asuu Juhalan uusitussa yläkerrassa, päätyhuoneessa.  Kuvaa varten piti sänky sijata.Perniön Juhalassa näkyy valtakunnallinen linjaus siitä, että kehitysvammaisten laitospaikkoja vähennetään ja vaihtoehdoksi tuodaan erilaiset asumispalvelut. 
Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin pyörittämässä Juhalan asumisyksikössä ovat kasvaneet niin asukkaiden kuin työntekijöidenkin määrä.   

Talo on täynnä: asukkaiden määrä on noussut yhdeksästä kolmeentoista, ja koska joukossa on nyt entistä enemmän apua tarvitsevia, on entinen kolmen ohjaajan henkilökunta kasvanut kahdeksaan.
– Kaksi ohjaajaa ja kuusi hoitajaa, ja minä vielä yhdeksäntenä, kertoo esimies Päivi Holappa.

Juhalassa tehdään nyt myös yövuoroa.
– Enemmän apua tarvitseville yövuoro on välttämätön, mutta se tuntuu tuovan kaikille lisäturvan tunnetta, kun tiedetään että alakerrassa on joku hereillä, Holappa sanoo.

Juhalassa on tehty kesän ja syksyn aikana uusien asukkaiden vuoksi myös remonttia:  yläkerrassa on nyt asuinhuoneita neljä, lisäksi muun muassa toimisto- ja saniteettitiloja on uusittu.

Juhalassa on asunut kehitysvammaisia vuodesta 1987 lähtien, aluksi toimintaa pyöritti kuntainliitto ja kyseessä oli pientilakoti.

Työntekijöitä olisi ollut  tarjolla yli tarpeen:   Kuntarekryssä avoinna olleita työpaikkoja haki 39 hakijaa.   
Muutto on ollut monivaiheinen tapahtuma:  uudet tulokkaat ovat käyneet useampaan otteeseen tutustumassa paikkoihin ennen asettumistaan.

Laitospaikkojen vähentämiseen liittyy myös erityishuoltopiirin hanke Strömmassa; entisestä hotelli Strandvikistä tehdään asumisyksikkö seniori-ikäisille kehitysvammaisille.

Jaa artikkeli: