Skip to main content

Joululeivonnaisiin saa pienellä vaivalla uutta makua ja uutta ilmettä

Jouluista tämäkin:  Henna Lindblad toi tiistaina vitriiniin luumuisen hyytelökakun.Tähän aikaan vuodesta monessa kodissa tuoksuvat mausteet kuten kaneli ja kardemumma. Joulu on leipomisen aikaa, ja ainakin pipareita tai joulutorttuja tekee moni sellainenkin, joka ei muulloin leivo.
– Niitä on totuttu tekemään, ja kun taikinankin saa valmiina kaupasta, muistuttaa perniöläisen SokeriAurinko-kahvilan Henna Lindblad.

Tuttuihin, perinteisiinkin joululeivonnaisiin saa uutta ilmettä tai makua pienellä vaivalla.
Otetaan esimerkiksi piparit:  pinnalle voi murskata tikkaria.  Uunissa makeismassa sulaa ja hyytyy sitten uudestaan.
– Lopputulos on kuin lasikoriste, vinkkaa Lindblad.
– Ainakin Muumi-tikkari toimii siinä oikein hyvin.

Pullan voi maustaa kuivahedelmillä kuin kuivakakunkin. Kuivakakku taas muuttuu aivan toiseksi kuorruttamalla samaan tapaan kuin mokkaruudut. 

Lindblad vinkkaa myös miettimään sitä, että naapurit jouluglögille kutsuttaessa pöydässä olisi vaihtelua.
– Pöydässä saisi olla eri makuja ja eri rakenteita,  ei esimerkiksi kahta pullaa tai kahta voitaikinaleivonnaista, Lindblad miettii.

Leipomisohjeita ja –vinkkejä on vuosikymmenien aikana koottu tuhatmäärin niin kirjoihin kuin lehtiinkin ja nykyään verkko on pullollaan reseptejä.  Henna Lindblad rohkaisee kotileipureita kokeilemaan uuttakin. Yksi onnistumisen edellytys on, että ohjeita seurataan huolellisesti alusta loppuun.
– Myöhemmin voi sitten alkaa sooloilla, kun tietää mitä voi tehdä.

Koko juttu painetussa lehdessä

Jaa artikkeli: