Skip to main content

Järki käteen paloturvallisuudessa

Pitkään jatkunut hellejakso on saanut maaston rutikuivaksi. Suomen Palopäällystöliitto muistutti keskiviikkona, että metsäpalovaroituksia ei tehdä turhaan. Pitkän kuivan jakson jälkeen metsä on hyvin räjähdysherkässä tilassa. Maastopalot ovat kuluneen kesän aikana aiheuttaneet mittavia vahinkoja esimerkiksi Ruotsissa ja Kreikassa. Myös ihmishenkiä on menetetty.
Avotulen teko on metsäpalovaroituksen aikana kielletty. Tätä ei kuitenkaan valitettavasti aina noudateta. Tiistaina Tenholan Taikarannantielle hälytettiin kymmenkunta sammutusyksikköä siksi, että kaislikkoa oli poltettu rannan tuntumassa. Vaikka varsinaista maastopaloa ei ehtinytkään syttyä, tilanne oli vaarallinen. Eteläinen Salo on vielä toistaiseksi välttynyt suuremmilta maastopaloilta, mutta tilanne voi muuttua koska tahansa.
Kesällä palokunnat saavat hälytyksiä myös muusta huolimattomuudesta johtuen. Toimituksen sähköpostiin tipahtelee usein ilmoituksia, joissa kerrotaan rakennusten sisällä tapahtuneista palon aluista. Hella on unohtunut päälle, televisio on syttynyt palamaan tai muuta vastaavaa. Kesän viettäjien olisi nyt syytä muistuttaa mieliin oikeat toimintatavat palon sattuessa. Jos esimerkiksi sammutuspeitettä ei asunnosta tai mökistä löydy, sellainen kannattaisi ehdottomasti hankkia. Vielä tärkeämpää on muistaa sammutuspeitteen sijainti. Kärähtäneen television päälle ei heitetä vettä vaan sammutuspeite.
Palon sattuessa on tärkeää muistaa soittaa ajoissa yleiseen hätänumeroon 112. Hätänumeroon ei sen sijaan saa soittaa, jos mielessä on ei-kiireellisiä huolia. Turhat soitot voivat estää todellisten avun tarvitsijoiden pääsyn avun piiriin.

Jaa artikkeli: