Skip to main content

Jääkenttien taiturit saavat pukunsa Perniöstä

Urheiluasujen valmistus vei Paula Virtasen mukaansa.  Nyt pukuja syntyy omassa yrityksessä.Katsokaapa ensi kerralla voimistelu- tai luisteluesitystä seuratessanne joukkueen asuja: on ihan mahdollista, että niissä näkyy perniöläinen kädenjälki.

Paula Virtanen opiskeli 2000-luvun alkupuolella vaatetus- ja tekstiiliartesaaniksi ja harrasti muodostelmaluistelua raisiolaisseuran väreissä. Joukkueen piti saada uudet asut, ja porukassa keksittiin, että tuolloin Turussa asunut Virtanen alan ihmisenä voisi toteuttaa asut – etenkin, kun joukkueeseen kuului suunnittelijakin.  Puvut tehtiin ja sen jälkeen niitä on valmistunut Virtasen käsistä koko joukko lisääkin.

Toiminimen Virtanen perusti vuonna 2008, Perniöön hän muutti vuonna 2013, ja nyt voimistelu- ja luisteluasuja syntyy hänen kotinsa yhteydessä sijaitsevassa työhuoneessa. Vastaavia asuja tekee verraten harva ompelija, ja Virtasen asiakkaat ovat pääosin Turun alueella.

Voimistelukisoissa tai jäillä asuille asetettavat vaatimukset eivät ole vähäiset; käyttö on kovaa, ja monesti kevät- ja syyskaudelle hankitaankin uusi asu. Omat reunaehtonsa asettavat säännöt, jotka antavat ohjeet esimerkiksi helman pituudesta.

Luistelu-ja voimisteluasujen tekeminen on tietyssä mielessä perinteistä vaatturintyötä; asut tehdään mittojen mukaan, sovitetaan tarvittaessa ja istuvuuden olisi oltava viimeisen päälle.
Vaatteeseen on myös voitava luottaa. Yksityiskohtana esimerkiksi voi ottaa luisteluasuissa koristeena käytettävät paljetit, jotka on kiinnitettävä kunnolla.
–Yhtään ei saisi tippua jäälle, ja kun ne kiinnitetään käsinompeluna, siinä menee suhteellisen paljon aikaa, Virtanen tähdentää.

Lue koko Treffatti-sarjan juttu painetusta lehdestä

Jaa artikkeli: