Skip to main content

Itsepalvelukirjasto on auki aamuvarhaisesta iltamyöhään

Ilman henkilökuntaa ei itsepalvelukirjastokaan toimi:  kirjastovirkailija Tero Berg käy noin kerran viikossa muun muassa tyhjentämässä lainausautomaatin. Särkisalossa puhuttiin kirjaston muuttoa valmisteltaessa siitä, voisiko kirjasto joskus tulevaisuudessa toimia itsepalvelukirjaston periaatteella.

Tässä asiassa kokemuksia ei tarvitse hakea kauempaa kuin Turun pohjoispuolelta toisesta entisestä pikkukunnasta, nykyisin Mynämäkeen kuuluvasta Mietoisista, missä itsepalvelukirjasto avattiin keväällä.  
Aiemmin Mietoisten kirjasto toimi alakoulun yhteydessä, mutta sai lähtöpassit, kun koulu tarvitsi tilat omaan käyttöönsä. Toimintaa haluttiin kuitenkin jatkaa, ja ratkaisuksi keksittiin itsepalvelukirjaston perustaminen.

Asiakasvirtojen kulkuun kirjaston muuttuminen vaikutti.
– Osa ihmisistä siirtyi selkeästi käyttämään pääkirjastoa, kun täällä ei enää ole henkilökuntaa, kertoo kirjastovirkailija Tero Berg.
Hän miettii, että näin tekivät etenkin ikäihmiset, joille kirjastovirkailijan kohtaaminen voi olla tärkeää kanssakäymistä.   Toisaalta kävi myös toisinpäin:
– Etenkin lapsiperheet tuntuvat innostuneen itsepalvelukirjastosta, täsmentää kirjastopalveluista vastaava Viktoria Kulmala.

Mietoisissa kirjasto on avoinna aamuseitsemästä iltayhdeksään.
– Ja myös juhlapyhinä, Berg muistuttaa.
Lainaus ja palautus tapahtuvat automaatilla.  Pääkirjastosta nähdään tallentavalla kameralla kaiken aikaa, mitä Mietoisten kirjastossa tapahtuu.
– Aina tiedetään myös, kenen kortilla kirjastoon on menty, Berg muistuttaa.

Lisenssit, ohjelmat ja laitteet sivukirjastoon maksoivat Kulmalan mukaan noin 50 000 euroa.  Vuodessa tila- ja laitekuluista tulee laskua noin kuusituhatta euroa.  

Jaa artikkeli: