Skip to main content

Ison kaupan asiakas kiittää

Alkuviikon talousuutinen on liittynyt ruoan hintaan.  S-Ryhmä ilmoitti satojen tuotteiden hinnanlaskusta sunnuntaina.  
Kohta perään Kesko ja Lidl ilmoittivat nekin joko halventavansa tai jo halventaneensa osaa tuotteista.
Romahduksesta tai tuotteiden kautta linjan halpenemisesta ei vielä voi puhua, muutokset koskevat vielä varsin pientä osaa isojen kauppojen valikoimasta.

Isossa marketissa asioiva kiittää ehkä uudistuksesta, varsinkin jos ostotottumukset osuvat juuri alennettujen tuotteiden kohdalle.   Todennäköisesti osuvat, alennettujen hintojen listalla on niin maitotuotteita kuin lihaakin.

Terveydellisestä näkökulmasta katsoen alentaa olisi voinut muutakin.  Toisaalta riskinä on, että jo nyt ohut alkutuottajan siivu ohenee entisestään, jos vihannesten ja hedelmien hintaa vielä lasketaan.

Pienissä kaupoissa kehitystä ei varmaankaan katsota vain hyvällä.  Pienen kaupan lienee vaikea tai mahdoton lähteä hintakisaan, vaikka kuluttaja voi alennusten perusteella päätyäkin ajattelemaan, että ruoan hinnassa olisi ilmaa.

Hintakisa ei tietenkään tarkoita vielä sitä, että kuluttajahinnat olisivat jatkossa nykyisellä tasolla. Jos kuluttajan kannalta huonosti käy,  alkaa vaalien jälkeen pohdinta ruoan arvonlisäverosta.  Sen korotuksella ruokakori voi jälleen kallistua.

Jaa artikkeli: