Skip to main content

Iso tarvitsee ymmärrystä

Viime perjantaina piti ammattiliikenteen pysähtyä hetkeksi. Kuljetusyritysten edunvalvontajärjestö Skal ry kehotti työkseen ajavia pitämään hiljaisen hetken kahdestakin syystä; onnettomuuksissa menehtyneiden muistolle ja siksi, että näin otetaan kantaa tiestön talvikunnossapitoon. 

Järjestön näkemys on, että nykyisissä vaihtelevissa talvissa entiset keinot ja hoitotoimet eivät riitä.
Huoleen ja muistutukseen on epäilemättä aiheensa: etelärannikollakin on tänä talvena saatu näytteitä niin vesi- kuin jääkeleistä. Parhaillaan meneillään oleva pakkasjakso on hoidollisesti ja kuljettajan vinkkelistä jo helppo.

Henkilöautoilijalle huoli voi näyttää ylimitoitetulta, mutta ei sitä välttämättä ole: raskaan kuorma-auton tai rekan operointi talvella on aivan eri maailma kuin henkilöauton ajaminen. Joka talvi raskasta kalustoa on jumissa paikoissa, jotka eivät pikkuauton ratissa tunnu oikeastaan miltään.

Kyse on tietysti rahasta ja resursseista; kelit muuttuvat joskus nopeasti ja kuljetusten pitäisi päästä liikkumaan käytännössä ympäri vuorokauden. Hoitourakoitsijat tekevät varmasti sen, mihin resursseja on – mutta kaikkialle rajallinen hoitokalusto ei ehdi. Varmasti eteen tulee myös tilanteita, joissa lastin perille viemiseen on syytä varata reilusti ylimääräistä aikaa.

Kuljettajien kommenteissa terveiset menevät paitsi tienpidosta vastaaville, myös kanssa-autoilijoille. Ohjaamoista toivotaan, että raskas kalusto tien päällä saisi tarvitsemansa tilan esimerkiksi mäkipaikoissa.
Tienpidon täysremontti ei ole yhdessä yössä tehty, mutta toisiin toiveisiin voi itse kukin tien päällä vastata. Se on helppo ja ilmainen tapa tehdä liikenteestä hiukan turvallisempaa.

Jaa artikkeli: