Skip to main content

Isänmaallisuus on arjen tekoja

Itsenäisyyspäivää vietetään jälleen ensi keskiviikkona. Monelle nykysuomalaiselle se tarkoittaa Linnan juhlien ja Tuntemattoman sotilaan katsomista. Harva nykysuomalainen on joutunut marssimaan sotatantereelle, ja parempi niin.

Isänmaallisuus on kuitenkin paljon muuta kuin oman maan ja kodin puolustusta vaaran uhatessa. Jokainen ihminen voi arjessaan toimia isänmaallisesti.
Isänmaallisuus on omasta maasta, yhteiskunnasta ja lähimmäisistä huolehtimista. Sitä on kaikki työ, jota tarvitaan demokraattisen hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämiseen. Jokaisen ammatin edustaja tukee omalta osaltaan Suomen rattaiden pyörimistä.

Isänmaallisuuteen kuuluu myös vapaaehtois- ja järjestötyö, esimerkiksi VPK:n pelastustoiminta, joka luo turvaa sekä kyläyhdistysten järjestämät yhteiset hyvänmielen tapahtumat.

Isänmaallinen voi olla myös esimerkiksi huolehtimalla ikääntyneestä vanhemmasta, kuuntelemalla murheista ystävää tai auttamalla naapuria kantamalla kauppakassin. Pienilläkin teoilla voi olla suuria vaikutuksia yksittäisten ihmisten elämässä.

Ja kun tarpeeksi moni luo ympärilleen hyvää, ovat vaikutukset suuria myös yhteiskunnallisesti.

Isänmaallista on myös välittäminen tulevista sukupolvista ja tulevaisuuden maailmasta. Jokainen voi tehdä joka päivä arjen pieniä tai suuria ympäristötekoja, jotka auttavat varmistamaan, että ihmisillä on tulevaisuudessakin kaunis ja puhdas maa, jossa elää.

Kierrättäminen, sähkön säästäminen tai vaikkapa puun istuttaminen ovat kaikki tulevaisuuden ihmisistä ja tulevaisuuden Suomesta huolehtimista. Linnan juhlien seuraamisen lisäksi jokainen voisi aloittaa perinteen, jossa tekee itsenäisyyspäivänä jonkin isänmaalliseksi katsomansa teon.

Jaa artikkeli: