Skip to main content

Ilmaista kyytiä

Olen jättänyt auton omalle pihalleni ja hyödyntänyt kaupungin tarjoamaa ilmaista joukkoliikennettä työmatkallani. Ensimmäisen viikon jälkeen olen ilokseni huomannut, että busseissa riittää väkeä huomattavasti entistä enemmän. Varsinkin iltapäivisin Saloon suuntaavissa busseissa on paljon matkustajia. Kaupungin idea ilmaisesta joukkoliikenteestä on mielestäni mahtava.

Olin itse matkustamassa Paikulla jo ennen juhannusta, kun kokeilu alkoi. Silloin matkustajat jonottivat bussiin rahapussien kanssa ja ihmettelivät, kun pääsivätkin ilmaiseksi kyytiin. Heinäkuun ensimmäisellä viikolla olen tehnyt saman havainnon jokaisena päivänä.
Ilmainen bussikyyti tulee monelle yllätyksenä, vaikka asiasta on kirjoitettu lehdissä ja Salon linja-autoasemalla on isot mainokset ilmaisesta joukkoliikenteestä.

Kokeilun yhtenä tavoitteena oli lisätä matkustajien määrää paikallisliikenteen busseissa. Oma huomioni on, että ilmaisessa matkustamisessa on epäselvyyttä erityisesti ulkopaikkakuntalaisten ja vieraskielisten keskuudessa. Miten voisimme tavoittaa ihmiset vielä paremmin ja kertoa, että bussilla pääsee nyt kulkemaan ilmaiseksi?
Keskustelua on herättänyt myös bussien aikataulut. Moni ihminen on sosiaalisessa mediassa kysellyt paperisten aikataulujen perään. Itsekin näytin maanantaina bussissa kännykästäni aikatauluja eräälle rouvalle, joka ei tiennyt mihin aikaan pääsisi Perniöstä takaisin Saloon.

Purnaamista on kuulunut myös siitä, että Perniön suunnalta Saloon saapuva bussi saapuu kaupunkiin niin, että Turun tai Helsingin suuntaan lähteviin juniin ei enää ehdi. Pieni muutos aikatauluihin voisi lisätä julkisen liikenteen käyttöä työmatkoilla.
Oma asiansa on se, että iltatorilta pääsisi myöhään illalla kylille bussin kyydissä. Se vasta olisi jotakin.

Paikun kyydissä on turvallista ja mukavaa matkustaa. Pienillä muutoksilla ja tiedottamisella en yhtään ihmettelisi, vaikka syksyllä liikenteessä kulkisi täysiä busseja, pienestä maksusta huolimatta.
Maria Vakkuri

Jaa artikkeli: