Skip to main content

Iilimato tarttuu hoidettavaan 240 hampaan voimin

Verijuotikkaat eivät tarvitse suuria tiloja tai altaita, kertoo Emilia Frisk. Tässä lasipurkissa elää kolme matoa odottamassa seuraavaa ateriaansa.Kemiössä asuva Emilia Frisk esittelee punakantista lasipurkkia, jossa tummanpuhuvat madot ovat kiinnittyneinä purkin seinämään. Saksasta tilatut eliöt ovat verijuotikkaita, eli tuttavallisemmin iilimatoja.
– Kuulin kerran ohimennen iilimatohoidoista, ja lähdin sitten etsimään niistä tietoa, Frisk kuvailee ensikosketustaan matoihin.

Tiedonhausta alkanut matka vei lopulta Saksaan asti iilimatohoitokurssille ja nykyään Frisk tekee itse hoitoja hevosille ja koirille. Hoidoista tuli luonteva lisä muutenkin eläimien ympärillä pyörivään elämään: 

– Kun uskaltaa tulla hoitoa kokeilemaan, niin kammoksuminen hälvenee eikä sitä pidä enää niin ällöttävänä, hän kannustaa.
Frisk ei hoida ihmisiä, vaan antaa hoitoja eläimille hevos- ja koirahierontatyönsä ohessa.

Verijuotikkaan käyttö hoitona perustuu sen sylkeen. Mato pureutuu ihoon tehokkaasti: sillä on kolme leukaa, joissa kaikissa on 80 hammasta. Verta imiessään se erittää sylkeä, jossa on lukuisia erilaisia vaikuttavia aineita.
– Vaikuttavia aineita on tiedettävästi yli 120. Niiden joukossa on esimerkiksi veren hyytymistä estäviä, kipua lievittäviä ja antibioottimaisia aineita, Frisk luettelee.

Lue koko juttu painetusta lehdestä

Jaa artikkeli: