Skip to main content

Hyvien ihmisten hiljaisuus

”Hyvien ihmisten hiljaisuus on ihmiskunnan suurin tragedia.” Nämä Martin Luther Kingin sanat ovat surullisen totta tänäänkin, kun puhumme rasismista ja vihapuheesta.
Vihapuhe ja rasismi ovat tulleet osaksi arkipäiväämme. Ennen vuoden 2011 eduskuntavaaleja kärkkäitä mielipi-teitä edusti lähinnä Homma-foorumi, mutta nyt samanlaista suvaitsematonta keskustelua on jokaisella maahanmuuttajakeskustelua käyvällä nettifoorumilla. Siitä on tullut hyväksytty tapa puhua. Rasismia esiintyy hiekkalaatikoilla, kouluissa, työpaikoilla, lehtien palstoilla ja nettikeskusteluissa. Suomeen adoptoiduista lapsistakin on vihapuhetta joutunut kokemaan jopa 80%.
Vihapuhetta ei koskaan pidä hyväksyä. Vihapuheesta on lyhyt matka vihatekoihin ja valitettavan usein näin myös tapahtuu. Ääriliikkeiden väkivalta onkin suojelupoliisin mukaan jo yleistymässä Suomessa. Heinäkuussa 2015 uusnatsijärjestön jäsenet hyökkäsivät Jyväskylässä sivullisten ihmisten kimppuun pahoinpidellen heitä. Syyskuussa tehtiin polttopulloisku turvapaikanhakijoiden tiloihin. Lokakuussa yritettiin polttaa vastaanottokeskus. Tällaista kehitystä ei voi hyväksyä tai puolustella millään tavalla.
Meillä kaikilla on yhdenvertainen ja jakamaton ihmisarvo riippumatta etnisestä alkuperästä, ihonväristä, kansalaisuudesta, kulttuurista, äidinkielestä tai uskonnosta. Jokainen meistä vaikuttaa omalla käyttäytymisellään siihen, millaisen viestin annamme ympäristöömme ja maailmalle. Me emme voi sulkea silmiämme emmekä vaieta, sillä jokaisella meistä on vastuu, yksin ja yhdessä.
On järkyttävää huomata, että aikuisten kovat asenteet ovat siirtyneet jo joihinkin lapsiin. Yksikään lapsi ei koskaan kuitenkaan kasva rasistiksi, ellei aikuinen hänestä sellaista tee. Meillä aikuisilla onkin valtava vastuu. Jokainen meistä voi omalla toiminnallaan näyttää, että suvaitsevaisuus voittaa vihan ja että rasismi ei ikinä voita sitä tosiasiaa, että me kaikki ihmiset olemme samanarvoisia. Me tarvitsemme yhtenäisyyttä, vuoropuhelua sekä avoimuutta ja myötätuntoa.
Sotiemme veteraanit ovat tuominneet voimakkaasti rasismin. Samoin tasavallan presidentti Sauli Niinistö on tuominnut rasistisen väkivallan selväsanaisesti ja todennut, että turhautuneisuus tai kritiikki pitää osoittaa poliitikoille eikä viattomille ihmisille.
Maahanmuuttopolitiikasta voi olla ja saa olla eri mieltä, mutta rasismia, vihapuheita ja vihatekoja ei saa hyväksyä. Vaikenemisen ajan pitää nyt olla ohi.

Eeva-Johanna Eloranta
Kansanedustaja, sd

Jaa artikkeli: