Skip to main content

Hyvää joulua – vai saanko toivottaa?

Naapurin pihan iltojen joulumeiningin kuvaamiseen ei yksi valokuva riitä. “Hyvää joulua”, toivottaa bussikuski Australian Perthissä astuessani ulos hänen kuljettamastaan autosta. Kun toinen jalka on vielä kulkupelissä ja vasta toinen maan kamaralla, kuljettajalla on lisää asiaa. “Jos sitä nyt sinulle saa toivottaa”. Kuljettaja on tehnyt päätelmiä.

Jo Suomessa ollessa olin kiinnittänyt huomiota Australiassa asuvien Facebook-ystävieni kuumaan mielipiteenvaihtoon joulutoivotuksista. Joulun puolesta liputtavat postaavat innokkaasti “It´s not Happy Holidays, it´s Merry Christmas” -tiedotteitaan. Hyvän joulun toivotukset ja pähkäily joulun asemasta alkavat jo marraskuun puolella. Silti näyttää olevan niitäkin, jotka ottavat nokkiinsa joulutoivotuksista. Jouluintoilijoita se ei pahemmin haittaa. Äskettäin takaani tuli rullalautailija täkäläisen joulupukin “Ho-Ho-Hoo” -iskulausetta hokien partaan ja punalakkiin sonnustautuneena.

Perthissä joulukauppaa vauhditetaan järjestämällä kaikenlaisia tempauksia keskustassa etenkin viikonloppuisin. Joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna shortsiasuinen joulupukki otti lapsia vastaan “joulupukin maassaan”. Samassa tapahtumassa tehdään myös lumihiutaleita tavalla tai toisella. Kaksi vuotta sitten lumihiutaleet olivat oikeasti pieniä muovinkappaleita. 
Hymähtely vaihtuu epäuskoiseksi hämmästykseksi, kun suuntaa muuten kovin pimeisiin lähiöihin auringonlaskun jälkeen. Tarjolla on aivan järjettömän mahtipontisia “jouluvaloilotulituksia”. Aamulla ohi kulkiessa piha näyttää ihan normaalilta, mutta illalla joltain aivan käsittämättömältä ihmemaalta, josta ei saa parillakaan valokuvalla ihan kunnon käsitystä.
Joka ilta kadun viereen tuodaan lisäksi laatikosta ylös ja alas pomppiva joulupukki. 

Koko juttu painetussa lehdessä

Jaa artikkeli: