Skip to main content

Salossa on puhuttu paljon maaseudun kylien ja keskustan vastakkainasettelusta.
Alkukesällä kaupunginhallitus osoitti, että kyliä kohtaan on myös hyvää tahtoa: hallitus päätti, että kaupunki lähtee hakemaan uutta, samansuuntaista hanketta kuin vuodenvaihteessa päättynyt Kylien Salo oli.

Asia otti askeleen eteenpäin tiistaina, kun Ykkösakselin hallitus hyväksyi osaltaan hankehakemuksen.
Ajatusta on eteläisen Salon vinkkelistä tervehdittävä ilolla. Perniön, Särkisalon ja Kiskon alueilla jos missä on nähty, miten monenlaista kylissä voi tapahtua. Palkinnot kyläkilpailuissa eivät ole tulleet aiheetta; kylillä on keksitty uudenlaisia tapoja järjestää palveluja ja muokata olosuhteita niin, että maalla todella voidaan ja halutaan asua ja yrittää.

Hanke vaatii toki rahaa, mutta toisaalta se on aivan oivallinen kädenojennus kyläyhdistyksille ja muille maaseudun toimijoille, jotta tämä työ voi jatkua. Käytännön asioissa avustava hanke kyläasiamiehineen on juuri se, mitä monessa kylässä ehkä kaivataan, kun tulevaisuudenkuvioita pähkäillään.
Aivan luontevaa on, että Leader-toimintaa halutaan jatkossa juurruttaa myös kaupunkeihin, joissa vastaavan pienen eteenpäin sysimisen ja avustamisen tarpeessa on varmasti esimerkiksi kaupunginosayhdistyksiä.

Niin käytännönläheinen kuin hanke muuten onkin, päätöksenteon verkkaisuudesta se vähän kärsii.
Edellisen hankkeen päättymisestä on kulunut jo kohta vuosi, ja jatkoprojektia vasta käynnistellään. Vuoden tauko on kyliltä katsottuna varmasti pitkä.

Jaa artikkeli: