Skip to main content

Hoitajamitoituksen pudottaminen lyhytnäköistä

Sanomalehti Keskisuomalainen uutisoi viime viikolla Juha Sipilän hallituksen aikeista pudottaa vanhusten laitoshoidon henkilöstömitoitusta. Nykyisellään suositus on 0,5 hoitajaa yhtä asiakasta kohden ja uusi luku olisi 0,4.
Hallituksen kaavailu on lyhytnäköistä ja epäinhimillistä, sillä esimerkiksi kymmenen hoitajaa työllistävällä osastolla olisi jatkossa työssä vain kahdeksan. Jos nykytilanteessa hoitajia on aamu- ja iltavuoroissa työssä neljä ja yövuorossa kaksi, tulevaisuudessa kahdesta vuorosta vähenisi yksi työntekijä.
Juhlapuheissa halutaan aina tukea vanhusten kotona asumista sinne vietävien palveluiden kautta. Tämä kehitys on kannatettavaa, mutta on myös johtanut tilanteeseen, jossa laitoksiin siirtyvä vanhusväestö on entistä huonokuntoisempaa ja vaati enemmän apua. Moni vanhus on ns. kahden autettava ja mikäli mitoitusta pienennetään, näkyy tämä auttamatta vanhustyön laadussa.
Mitoituksen pienentäminen vaikuttaa olennaisesti myös henkilöstön edellytyksiin tehdä työtään ja jaksaa sitä tehdä. Salon kaupungissa vanhuspalveluiden sairauslomat ovat olleet tämän vuoden kasvussa. Tämä on aivan varmasti seurausta työn fyysisestä kuormittavuudesta. Mitoituksen pudottaminen ei ainakaan tätä tilannetta paranna. Henkilöstön jaksaminen on myös hoidon kannalta aivan oleellinen kysymys.
Yhdessä vasemmistoliiton ja perussuomalaisten kanssa esitimme sosiaali- ja terveyslautakunnassa Salon kaupungin vanhuspalveluihin lisävakansseja, jotta mitoitus olisi noussut 0,6:een. Tämä esitys kaatui Kokoomuksen, Keskustan ja Vihreiden vastustukseen äänin 7-6.
Mitoituksen nostaminen olisi sekä nostanut vanhuspalveluiden laatua että helpottanut henkilöstön työkuormaa.
Keskustelu asiasta varmasti jatkuu hallituksen ja valtuuston budjettikäsittelyss

Sosiaali- ja terveyslautakunnan sd-ryhmä

Saku Nikkanen(pj.)
Juha Mäkilä
Anita Sjöholm-Nikkanen

Jaa artikkeli: