Skip to main content

Helene Schjerfbeck palaa pysyvästi Tammisaareen

Tammisaaren museokeskuksen alakerta kiiltelee uutuuttaan.      Helene Schjerfbeck, myös Anne Ingmanina tunnettu, maalasi uudessa näyttelytilassa viime viikolla. Myös Ingmanin vetämät kiertokävelyt ovat olleet hyvin suosittuja.
Oli ulkona helle tai räntäsade, sisällä olosuhteet uudessa näyttelytilassa pysyvät vakioina.
– Meidän on pystyttävä vakuuttamaan paitsi teokset, myös teosten omistajat siitä, että täällä maalaukset pysyvät kunnossa,  myhäilee museonjohtaja Dan Lindholm.
Tilaan onkin luvassa arvotaidetta:  museokeskuksen pohjakerroksessa avataan keväällä pysyvä Helene Schjerfbeck- näyttely.   
Uusi tila on rakennettu niin, että herkät akvarellitkin pysyvät varmasti kunnossa:  lämpötila, kosteus ja valaistus ovat tarkasti säädellyt. 

Näyttelyn rakentamisessa aukeaa loppusuora; tila on valmis ja itse näyttelyä aletaan koota.
 Suurin osa teoksista on Tammisaaressa lainassa.
– Omissa kokoelmissa meillä on vaan kaksi Shjerfbeckiä, Lindholm kertoo.
Lainateoksia on saatu muun muassa Ateneumista ja yksityiskokoelmista.   Lainateosten ansiosta näyttely myös elää jonkin verran.  

Kaupunginjohtaja Mårten Johansson kehaisee Ateneumin aloitteellisuutta asiassa.
– Heillä on paljon taidetta, joka ei mahdu esille ja he miettivät, miten voisivat toimia alueellisesti ja saada töitä nähtäville.
– Schjerfbeckillä on yhteys paikkakuntaan ja siksi tämä on ihan oivallinen juttu.
Helene Schjerfbeck syntyi Helsingissä 1862 ja kuoli Ruotsissa 1946, mutta hän asui pysyvästi Tammisaaressa vuodesta 1925 lähtien aina 17 vuoden ajan.   
Hän ikuisti paljon kaupungin maisemia ja ihmisiä. Osa aiheista on edelleen nähtävänä kaupungissa, samoin on jäljellä taloja, joissa taiteilija on asunut.

Jaa artikkeli: