Skip to main content

Harmaan kylän jatkoksi nousee uusi vanha näyttämö

Jukka Päivärinta kävelee uudella näyttämöllä. Taidenäyttelykäytössä ollut rakennuksen osa palvelee jatkossa katsomona.Sahauksen ääni kertoo, että jossain täällä työskennellään. Silmät kertovat, että paljon on jo työtä tehtykin. Lopulta kolmannen oven takaa löytyy Jukka Päivärinta sahanpurua puseronhelmassa.

Ollaan Perniössä Kirakan Harmaan kylän kulmalla, missä entisen rakennusten jatkoksi on kesän aikana noussut lisää tilaa.  Harmaa kylä on myllylammen tuntumassa sijaitseva, muualta tuoduista vanhoista rakennuksista muodostuva kokonaisuus.

Vähän matkan päässä sijaitsevaa Kirakan vanhaa myllyä ylläpitämään perustettiin taannoin kulttuuriyhdistys Kirakan mylly ry. Yhdistyksen toimintaa ja varainkeruuta ovat myös erilaiset kulttuuritapahtumat, ja esimerkiksi viime syksynä yhdistys järjesti kaksi Juha Hurmeen esitystä, jotka nähtiin Harmaassa kylässä.

Tänä syksynä kylässä tapahtuu taas, mutta uusissa puitteissa. Yhden rakennuksen laajennukseksi on yhdistyksen projektina noussut kolmisenkymmentä neliötä uutta eli tässä tapauksessa vanhaa rakennusta.
–Katselin tätä rakennusta Perniössä jo kolmisenkymmentä vuotta sitten, mutta omistaja ei silloin halunnut myydä. Viime jouluna ajelin samaa tietä ja katsoin, että se on romahtanut ja nyt hirret saikin jo ostaa, kertaa yhdistyksen perustajiin kuuluva Päivärinta.

Rakennus purettiin osiksi ja kuljetettiin Kirakkaan ja nyt siinä on jo vesikattokin päällä ja ikkunat paikallaan.

Menneiden aikojen kirvesmiesten työtä Päivärinta ei lakkaa kehumasta.
–Kun katsoo, millaisia liitoksia sinne on tehty sen ajan vehkeillä, ei voi kuin ihailla. Kirvesmiestaito on ollut händyssä.

Harmaassa kylässä vierailevat taiteen ammattilaiset, tänä syksynä nukketeatteritaitelija Timo Väntsi ja muusikko Kari Mäkiranta. Sovitus Paroni von Münchausenin tarinoista nähdään syyskuun toisena päivänä.

Jaa artikkeli: