Skip to main content

Hallonmäessä jalostetaan omenat siideriksi

Vasemmalle tankit ja oikealle laitteet, esittelee Jarno Vesterinen panimon tulevia tuotantotiloja.–Tähän tässä tulee tankit, ja tähän sitten laitteet, viittilöi Jarno Vesterinen Hallonmäen tilan pakkaamon päätyhuoneessa.

Huone on entinen varasto, tuleva siideripanimo.

Hallonmäen tilalla Perniössä viljellään kasvihuoneissa muun muassa kirsikkatomaattia, vadelmaa ja mansikkaa.
Nyt viljelyn rinnalle tulee uutta, kun Hallonmäen siideripanimo aloittaa toimintansa.
Toiminnan takana on Jarno Vesterisen lisäksi hänen isoveljensä Sami. Panimotoiminnan pohjana on veljesten yhteinen harrastus.
–Ihan harrastepohjalta olemme valmistaneet siidereitä pitkän aikaa ja Sami vielä oluttakin, kertaa Jarno Vesterinen.

Alkoholilain muutos helpotti päätöstä panimoyhtiön perustamisesta. Panimoa pyörittää Hallonmäen siideripanimo Oy.
Kuluvan viikon keskiviikkona laitteet odottivat jo pääsyään panimotilaan, joka on viimeistelyä ja viime tarkastusta vaille käyttökunnossa.
–Lattiaa tehdään tämä viikko ja seinätkin pitää maalata. Parin viikon sisällä tilan pitäisi olla valmis, Jarno Vesterinen summaa.
Toimintaan ei lähdetä vain harrastuksen antaman kokemuksen turvin: Jarno Vesterinen on muiden töidensä ohella suorittanut Lepaalla viinintuotannon ammattitutkintoa. 

Tarkoituksena on aloittaa toiminta omenasiiderin valmistuksella. Laitteiden puolesta Vesterisillä on valmius 4000 litran valmistamiseen. Tämä tietää sitä, että omenoita on oltava saatavilla noin 9000 kiloa.
–Mehua saadaan omenasta lajikkeesta riippuen 45-70 prosenttia, Vesterinen kertoo.
Parhaita omenoita siiderin valmistukseen ovat kiinteät lajikkeet.  Vesterinen toteaa, että ihanne olisi jos käytössä on useita eri omenalajikkeita.
–Pitäisi saada aromia, sokeria, tanniineja ja happoa ja se ei ehkä käy, jos on vaan paria- kolmea lajiketta.

Koko juttu torstain 13.9.lehdessä!

Jaa artikkeli: