Skip to main content

Hallitusohjelman yritysverokohdat kiireesti toteutukseen

Hallitusohjelmassa on merkittäviä yrittäjän verotuksen kevennysesityksiä. Tämä on viisasta, sillä Suomi tarvitsee yrittäjiä ja työnantajia. Uudet työpaikat syntyvät pääasiassa pienissä ja keskisuurissa yrityksissä.
Hallituksen tuore linjaveto on yrittäjävähennyksen käyttöön ottaminen. Viime eduskuntakaudella suosittiin vain osakeyhtiöitä ja pörssin ulkopuolisten osakeyhtiöiden suurimpia osingonsaajia. Nyt hallitus on luvannut ottaa käyttöön viiden prosentin yrittäjävähennyksen, joka koskisi yrittäjäkuntaa laajasti: liikkeen- ja ammatinharjoittajia, maatalouden harjoittajia, metsätalouden harjoittajia, sekä verotusyhtymän ja henkilöyhtiön osakkaita. Noin puolet Suomen Yrittäjien jäsenistä toimii muussa kuin osakeyhtiömuodossa.
Hallitusohjelma antaa mahdollisuuden myös yrittäjämäiselle metsätaloudelle tärkeän metsävähennyksen tuntuvaan korottamiseen. Sen tulisi muutoksen jälkeen vastata puuston osuutta metsätilan hankintamenosta. Myös sukupolvenvaihdoksia aiotaan helpottaa.
Yhä useampi perheyritys muuttaa myös maataloudessa toimintamuodon osakeyhtiöksi. Maataloudessa välttämättömästä kiinteästä omaisuudesta on kuitenkin maksettava 4 %:n varainsiirtovero, kun yksityinen maataloudenharjoittaja siirtää toimintansa osakeyhtiöön. Verottaja laskee varainsiirtoveron käyvästä arvosta ja se nousee yleisesti 50 000 – 100 000 euroon. Tällainen täysin kohtuuton yritysmuodon muutoseste pitää poistaa.

Esko Kiviranta
kansanedustaja
kesk

Jaa artikkeli: