Skip to main content

Gubbens och gummans midsommarplaner

Ute på landsbygden, tätt in på åkrar och skogar bor gubben och gumman i sitt lilla hus, där de trivs bra. De följer gärna med allt som händer ute i naturen. Våren går fort över i försommar och nu är det dags att planera inför midsommaren.

 Gubben och gumman vill hålla fast vid sina midsommartraditioner. Kanske en del är litet barnsliga, men i deras tycke får det vara så. Bland det viktigaste under midsommarhelgen är bastubadandet. Då finns det i bastun friska, gröna björkkvastar att slå sig ren med. Efter badet smakar det med en kall öl. Bastubadandet hör till en av de äldsta, finska midsommartraditionerna.

 På eftermiddagen lagar gubben i ordning en liten midsommareld, ifall det är tillåtet att elda. Midsommarbrasan tänder de senare på kvällen. Till deras traditioner hör en majstång som de pryder med björklöv, lingonris och syrenblommor.

 Till middagen serverar gumman fisk, färska grönsaker och nypotatis. Hon plockar också in av det som naturen har att bjuda på: gräslök, unga maskrosrötter och nässlor. Salladen pryder hon med krasse, gurkört eller med ringblommans kronblad.

 På kvällen sitter de och funderar över gamla seder. Enligt gammal folktro hade naturen övernaturliga krafter under midsommarnatten och då ansågs det att man kunde få svar på sina frågor. Det vanligaste var att fråga vem man skulle gifta sig med. För att få svar på den frågan skall man hoppa över sju gärdesgårdar eller plocka sju olika blommor att lägga under kudden. På natten ser man sin tillkommande i drömmen.

 Gubben och gumman nöjer sig med att låta midsommardagen sakta övergå i kväll och de njuter länge av den stilla kvällen, då solen går riktigt sent ner.

Kristina

Jaa artikkeli: