Skip to main content

Gratiinin ainekset kasvavat Kemiön pelloilla

Kukkakaalia kerätään tänä vuonna noin viikkoa keskimääräistä myöhemmin.  Petri ja Pasi Takala istuttivat keväällä puoli miljoonaa tainta.Terveyspommi kukkakaalia kerätään tällä hetkellä pitkin Suomea. Kemiönsaarella kukkakaalia viljelevät Pasi ja Petri Takala kertovat, että kukkakaalia kerätään yleensä kesäkuun toisesta viikosta eteenpäin.
– Suurin piirtein lokakuulle asti on satokausi, sanoo Pasi Takala.

Veljekset ovat olleet viljelijöitä nyt viisitoista vuotta. Kasvi valikoitui yksinkertaisista syistä.
––Kannattavuuden perusteella se on paras, ja sopii maillemme. Kukkakaali vaatii paljon vettä, ja meillä kastelu kunnossa, Petri Takala selittää.
Takaloilla on kukkakaalia 15 hehtaaria, joka tarkoittaa noin 250 tonnin satoa. Tuotanto menee suoraan kotimaisille elintarvikemarkkinoille eli kauppojen hyllyille tukkuliikkeiden kautta. Veljekset haluavat muistuttaa, että lähiruokaa on muukin kuin pienestä puodista tai torilta ostettu ruoka.
– Kaikki Suomessa tuotettu on lähiruokaa, tuumaa Petri Takala.

Kukkakaali ei ole pelkästään kannattava viljeltävä vaan myös erittäin terveellinen kasvi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Fineli-tietokannasta selviää, että kukkakaalissa on esimerkiksi C-vitamiinia enemmän sataa grammaa kohden kuin appelsiinissa tai mandariinissa. Hurjaa kalorimäärää ei kukkakaaliin ole myöskään pakattu.

Suojalehtien pois repiminen on Takaloiden mukaan turhaa.

Ensinnäkin, suojalehdet ovat syötäviä ja esimerkiksi aasialaisessa keittiössä niitä käytetään paljon, huomauttaa Pasi Takala.
– –Lehdet suojaavat kasvia. Jos ne otetaan pois, on jääkaapissa seissyt kukkakaali jo parissa päivässä nahistunut. Lehtien kanssa se säilyy parempana pitempään, kertoo Petri Takala.

Jaa artikkeli: