Skip to main content

Förbyn sortumalla seikkaillaan hengen kaupalla

Förbyn 1980-luvun alussa sortuneesta louhoksesta on tullut  hengenvaarallinen nähtävyys.  Aidatulle alueelle on tunkeuduttu useamman kerran ja kuvat ja kertomukset leviävät muun muassa internetissä.  Förbyn sortumaa ympäröi aita kieltotauluineen. Ylityspaikkoja löytyy paikoista, jotka ovat katseilta suojassa.
Alueen omistaa Oy Karl Forsström Ab. Yhtiön toimitusjohtaja Tom Böhme vetoaa nyt seikkailijoihin, että aidattu alue jätettäisiin rauhaan.

Alue vaati kesällä kuolonuhrin, kun kuiluun pudonnut mies menehtyi.

Sortuman reunat ovat arvaamattomat ja sateet sekä vuodenajat muuttavat tilannetta jatkuvasti.

Paljon louhosta vaarallisempia ovat halkeamat jotka voivat olla sammaleen ja ruohon peitossa tai jopa jäljellä olevan tienpätkän asfaltin alla.
–Siellä on halkeamia, joista mekään emme tiedä mitään, Böhme muistuttaa.
–Halkeamat voivat olla kymmeniä metrejä syviä. Jos pudonnut ei menehdy, hän voi kiilautua ja tukehtua eivätkä onnellisemmassa tapauksessakaan avunhuudot juuri kuulu.
Alueen omistaja tarkkailee säännöllisesti kallioperän liikkeitä.

–Joitakin millejä se liikkuu, mutta ei ole sanottu, ettei jotain suurempaa yhtäkkiä tapahdu.

Böhme tähdentää, että jos jotain liikettä tapahtuu, se tapahtuu aidan sisäpuolella. Sen takia aidattu alue on niin laaja, varmuuden vuoksi.
Alue on aidattu puolitoista metriä korkealla aidalla, jonka päällä on piikkilanka.  Aidan rikkomisessa on käytetty apuna työkaluja ja ylityspaikat ovat pusikoiden kätköissä.
Tom Böhmen mielestä aidan viestin pitäisi olla kaikille selvä.
–Aita on siinä sen takia, ettei kukaan mene vahingossa alueelle.

Jaa artikkeli: