Skip to main content

Eri puolilla suurta seurakuntaa on eri tarpeet

Raaseporin seurakunta myllätään hallinnollisesti uusiksi. Vuodenvaihteen jälkeen seurakuntayhtymän alueella on kolme seurakuntaa.  Nykyisten seurakuntien tilalle perustetaan Karjaan ja Pohjan yhteinen ruotsinkielinen seurakunta, koko alueen käsittävä Tammisaaren seudun ruotsalainen seurakunta eli Ekenäsnedjens svenska samling,  sekä samoin koko alueen laajuinen Raaseporin suomalainen seurakunta.

Tenholan seurakunta katoaa kartalta, ja Tenholan  suomenkieliset asukkaat siirtyvät Raaseporin suomalaiseen seurakuntaan ja muut Ekenäsnedjens svenska samlingiin.  Muuten muutoksen ei tarvitse juuri näkyä tenholalaisille, arvioi kirkkoherra Staffan Söderlund.   Hänen toiveensa on, että omia, hyväksi havaittuja tapoja ja toimintaa voitaisiin jatkaa.

Joulualusviikko oli tästä esimerkki:  Tenholassa on ollut tapana käydä vieraisilla niiden seurakuntalaisten luona, jotka ovat vuoden aikana menettäneet perheenjäsenensä.
– Toivottavasti siitä voidaan pitää kiinni, vaikka kaupungissa tällainen ei olisikaan ollut tapana, Söderlund sanoo.
–Uusi seurakunta on laaja, ja eri puolilla sitä on erilaiset tarpeet.

Söderlundin omasta kalenterista voi vapautua tunteja ihmisten kanssa tehtävään työhön: hän on jatkossa kirkkoherran sijaan kappalainen, ja hallinnolliset tehtävät jäävät vähemmälle.

Tärkeää on, että seurakunnan toiminta, vaikka perinteinen sunnuntain jumalanpalvelus, viedään joka kirkolle.
– Bromarvissa voi olla se viisi ihmistä kirkossa, mutta se on heille tärkeää että se on nimenomaan heidän omassa kirkossaan.  Siksi se on minullekin tärkeää.  

Yksi huoli liittyy virkojen täyttöön tulevaisuudessa.  Söderlundilla on puolitoista vuotta eläkeikään.
– Että senkin jälkeen olisi kappalainen, joka on nimenomaan Tenholassa. Se olisi tärkeä asia.

Jaa artikkeli: