Skip to main content

EPS-harkoista nousee melkein liian lämmin talo

Rakentajan selkä kiittää: Fredrik Lindholmin nostama EPS-harkko painaa nelisen kiloa ja valmista seinää syntyy harkosta yli kolmasosaneliö.  Lindholmit käyttävät kotimaisen valmistajan harkkoja.Fredrik ja Mervi Lindholmin rakennustyömaalla Tenholassa on jotain tuttua: harkot pinossa odottamassa seinäntekijää. Paljon muuta tuttua ei olekaan. Seinäharkot eivät ole kiveä vaan styroksia ja joka harkko on keskiosaltaan ontto.

EPS-harkoista rakennetaan paljon muualla Euroopassa, mutta Suomessa rakenne on vielä harvinainen.
–Länsi-Uudellamaalla taitaa ennen meitä olla yksi talo, sanoo Fredrik Lindholm.
Kohta niitä on kolme, kun mukaan lasketaan Fredrik ja Mervi Lindholmin projektin lisäksi Fredrikin veljen talo, joka sekin nousee Tenholaan.

EPS-harkkorakenteinen ulkoseinä on lyhyesti selostettu: seinä ladotaan styrox-harkoista, jotka loksahtavat kiinni toisiinsa kuin Lego-palikat. Harkkojen väliin tulee uretaaniliima. Harkkojen sisällä oleviin onteloihin tulee raudoitus ja betonivalu. Ulkopinta rapataan.

Lindholmien taloprojektia on ohjannut pyrkimys mahdollisimman pieneen energiankulutukseen.
Fredrik ja Jonas Lindholm vetävät insinööritoimisto Lentusta, jonka palveluihin kuuluvat muun muassa rakennus- ja lvi-suunnittelu. Suunnittelu hoitui näin omasta takaa; Fredrik Lindholm on lvi-insinööri ja veli Jonas rakennusinsinööri. Tavoitteena on rakentaa talo, joka vastaa myös tulevaisuuden vaatimuksiin.
–Emme oikein uskaltaneet tehdä perinteisellä puurakenteella niin paksua seinää kuin passiivitalossa edellytetään. Siinä ei voi olla varma siitä, mihin kastepiste sijoittuu, Lindholm selvittää.

Ulkoseinien U-arvoksi Lindholmien talossa tulee 0,09. Kellarin seinissä on päällä paksu salaojalevy, jolloin sen arvo on vielä parempi.
–Anturakin on eristetty. Se tarkoittaa taas muutaman kilowattitunnin säästöä vuodessa. Satsaamme nyt hiukan enemmän ja elämme sitten pienemmillä kuluilla.
Seinistä tulee siis hyvin eristävät ja tiiviit. Katolle tulee aurinkopaneelit, autotallin puolelle kellariin puukattila ja olohuoneeseen takka. Hyvin eristävän mutta vähän varaavan talon väliseiniä rakennetaan kivestä, jotta rakennukseen tulee myös lämpöä varaavaa massaa. 

Koko juttu painetussa lehdessä

Jaa artikkeli: